Hirdetés
. Hirdetés

Hálózati trendek: zökkenőmentes átkapcsolás

|

Anand Oswal, a Cisco Enterprise Networking Business alelnöke blogbejegyzésben vázolta fel vállalata hálózatokkal kapcsolatos előrejelzéseit az előttünk álló évre.

Hirdetés

A hálózatok fejlődésének legfontosabb idei trendjei között a Cisco szerint megtalálható az SD-WAN-ok és a wifi 6 terjedése, a többdoménes hálózatfelügyelet, a virtuális hálózatok, valamint a hálózati mérnökök programozóvá válása. A trendek hátterében a hálózatok működésének általános megváltozása, vagyis az adatközponti műveletek felhőbe vitele és ennek a következményei állnak. Az üzleti folyamatok végrehajtási helyében és elérésében bekövetkező alapvető átalakulás megváltoztatja a vállalati telephelyek összekapcsolásának módját, a hálózatok védelmét, a hálózatüzemeltetés gazdaságossági szempontjait és a hálózati adminisztrátoroktól elvárt szakértelmeket.

Hirdetés

Wifi 6 és 5G
Először is a vezeték nélküli technológia - főként a wifi 6 - belép a vállalati környezetekbe egyrészt az alkalmazottak, másrészt a céges hozzáférési pontok cseréje által. A legújabb Apple, Samsung és más gyártmányú okostelefonok már mind wifi 6-képesek, továbbá számos országban folyik a wifi 6 technológiájú hozzáférési pontok telepítése a vállalatoknál és az otthonokban. Az 5G technológiájú telefonok még nem terjedtek el tömegesen, de ebben változást hoz majd 2020, igaz, főként a fogyasztók körében és az év vége felé. Idén még többen fognak wifi 6-ot használni, mint 5G-t.

Nagy előrelépés várható azonban abban a tekintetben, ahogyan az emberek a wifi hálózatokat használják. A Cisco által vezetett OpenRoaming projekt potenciális növekedése egyszerűbbé teszi majd a csatlakozást a résztvevő hálózatokhoz. A HotSpot 2.0/IEEE 802.11u technológiákra épülő OpenRoaming jóvoltából a felhasználók zökkenőmentesen tudnak átkapcsolni a vezeték nélküli hálózatok és az LTE között. A projektpartnerek között megtalálható a Samsung, a Boingo és a GlobalReach Technologies.

2020 az új frekvenciasávok bevezetésének éve lesz, megkezdődik a 24 gigahertztől 100 gigahertzig terjedő milliméteres hullámtartomány használatba vétele az ultragyors, de kis hatótávolságú 5G technológia esetében, és elindul a 3,5 gigahertzes Citizens Broadband Radio Service (CBRS). Ez új privát hálózatok kiépüléséhez vezethet, amelyek LTE és 5G technológiát használnak főként IoT-alkalmazásokhoz.

Ami az 5G-s szolgáltatásokat illeti, néhány elindul majd 2020-ban, de szinte egyik sem lesz olyan ultra nagy sebességű, mint amit a technológia lehetővé tesz. Mivel az 5G kezdetben nem szolgáltatja majd az ígért sebességet, a nagy sebességű vezeték nélküli forgalom jó részét wifin szolgáltatják. Hosszú távon azonban a wifi 6 és az 5G megnövelt teljesítményének köszönhetően nagyszabású és hosszú ideig tartó innovációs korszak kezdődik a hálózati területen.

Jön az SD-WAN-világ
Komoly lendületben van az SD-WAN, mivel sok vállalat igényel biztonságos hozzáférést a felhős alkalmazásokhoz. A csatlakoztathatóság szétszórtsága, a többfelhős hálózatok terjedése sok vállalkozást kényszerít arra, hogy hálózatait az SD-WAN technológia alkalmazásával alakítsa át.

Közben pedig a nagy felhőszolgáltatók, az Amazon, a Google és a Microsoft csatlakoznak a hálózati technológiákat fejlesztő vállalatokhoz, például a Ciscóhoz, hogy mélyreható partnerségi kapcsolatokat alakítsanak ki velük. Az SD-WAN üzleti növekedést eredményez majd a menedzselt szolgáltatók (managed service provider, MSP-k) körében, amelyek közül sokan szolgáltatásként fogják kínálni azt.

Mindent magukba foglaló hálózatok
Egyre könnyebb a Cisco világában a vállalatoknál és a felhőben lévő, elkülönült domének beillesztése a nagy kiterjedésű hálózatba. Az elképzelés szerint a kulcsfontosságú szoftverkomponensek - az alkalmazásközpontú infrastruktúra (ACI) és a DNA Center - lehetővé teszik a többdoménes integrációt, s így az ügyfelek egységes hozzáférés-vezérlést alakíthatnak ki a felhasználókhoz, eszközökhöz és alkalmazásokhoz, függetlenül attól, hogy azok hol csatlakoznak a hálózathoz.

Az ACI a Cisco szoftveresen definiált hálózatiadatközpont-csomagja. Szintén megvalósítja a szándékalapú hálózati technológiát, amely lehetővé teszi az ügyfeleknek, hogy menet közben automatikusan hajtsanak végre hálózati és házirend-változtatásokat, valamint biztosítsák az adatok továbbítását.

A DNA Center lehetővé teszi az informatikai részlegek számára, hogy házirendek alapján felügyeljék a hozzáférést, szoftver által meghatározott hozzáférés alkalmazásával, automatikus provizionálást valósítsanak meg a Cisco DNA Automation segítségével, a Cisco Network Functions Virtualization (NFV) segítségével virtualizálják az eszközöket, szegmentálással és a titkosított forgalom elemzésével csökkentsék a biztonsági kockázatokat. A jobb felügyelhetőség, agilitás és biztonság érdekében a doméneknek hatékonyan együtt kell működniük. Minden egyes domén vezérlőjének koordinált módon kell működnie, hogy lehetővé tegye az automatizációt, az elemzést és a védelmet.

A hálózat mint szenzor
Olyan szoftverekkel, amelyek képesek az eszközöket, a végpontokat és az alkalmazásokat profilozni és osztályozni még akkor is, ha teljesen titkosított adatokat továbbítanak, a hálózat automatikusan képes lesz az eszközöket virtuális hálózatokba szervezni, és rendkívül gyorsan azonosítani a biztonsági problémákat.

Végül a rendszerek képesek lesznek saját maguk orvosolni a problémákat, vagy legalábbis jelenteni az esetet az IT-részlegnek. Ez egyre fontosabbá válik, ahogy a hálózatok mind összetettebbekké válnak. Nagyon hasznos lehet ez az intelligencia a vezeték nélküli hálózatokban, amelyeknél a hálózat adatokat gyűjthet arról, hogy az emberek és a dolgok hogyan mozognak, hogyan használják a fizikai tereket, például az IoT-eszközöket egy vállalatnál vagy az orvosi berendezéseket egy kórházban.

Ezek az adatok közvetlenül segíthetnek a létesítménytulajdonosoknak fizikai tereik optimalizálásában, a termelékenység javításában, a navigáció megkönnyítésében, sőt akár a kiskereskedelmi forgalom növelésében is. Olyan új szolgáltatásokról van szó, amelyek 2019-ben jelentek meg, és ahogy a cégvezetők tudomására jutnak az adatokban rejlő komoly üzleti lehetőségek, ez a technológia szárnyalni kezd majd.

Változások a hálózati mérnökök munkájában
A szoftverorientált hálózati környezetek terjedése megváltoztatja a hálózati szakemberektől megkívánt követelményeket. A végéhez közeledik a hálózati adminisztrátorok működésének hagyományos módja, a hálózati eszközök provizionálása parancssoros felületeken.. Manapság a szándékalapú hálózatok lehetővé teszik számunkra, hogy megmondjuk a hálózatnak, mit akarunk csinálni, és a rendszer elvégzi az egyes eszközök konfigurálását.

Centralizált hálózati vezérlők segítségével ütemezhetik be az ügyfelek a frissítéseket és a módosításokat, nem kell közvetlenül az eszközökkel vagy azok egyedi felületeivel dolgozniuk. Ugyanakkor az API-k segítségével futtatott új hálózatok felügyelete programozási gyakorlatot igényel. Minthogy a szakemberek vagy az egész csapat átképzése költséges lehet, és nem mindenki fog tudni alkalmazkodni az új megközelítéshez, ez nem lesz könnyű változás.

Ám a váltás hatalmas előnyökkel jár. A hálózatüzemeltetők közelebb kerülnek a vállalathoz, amelynek dolgoznak, és jobban tudják segíteni cégüket a digitális átalakulás megvalósításában. A programozható hálózat által nyújtott sebesség- és agilitásnövekedés, valamint a telemetria és az analitika számos új lehetőséget nyit meg.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.