Hirdetés
. Hirdetés

Hamarosan kifut a Windows 7 RC

|

A Microsoft új operációs rendszerének RC változata március 1-től kétóránként újraindul; a gyártó azt javasolja a felhasználóknak, frissítsenek a végleges verzióra.

Hirdetés

A NetMarketshare adatai alapján a Windows 7-et január végéig globálisan a felhasználók 7,57 százaléka telepítette számítógépére; közülük sokan még nem a végleges, hanem a kiadásra jelölt, úgynevezett Release Candidate (RC) verzióval dolgoznak. A Microsoft most a végleges verzióra való átállást javasolja nekik, ugyanis a próbaverziót futtató számítógépek 2010. március 1-től kétóránként leállnak; ilyenkor a folyamatban levő munkákat (például egy Word-dokumentum aktuális állapotát) nem menti el automatikusan a rendszer. Erről az összes érintett felhasználó már a telepítés során tudomást szerzett, és a mai naptól a képernyőn rendszeresen felbukkanó üzenetekből is értesül a várható korlátozásokról.

A Windows 7 RC 2010. június 1-jén jár le véglegesen; ettől a naptól kezdve továbbra is kétóránként leáll a számítógép, a háttérkép fekete lesz, a tálca jobb alsó sarka fölött pedig "A Windows e példánya nem eredeti" üzenet jelenik meg a próbaverzió nyelvén. Ez egyben azzal is jár, hogy a PC-re nem telepíthetők az opcionális frissítések vagy olyan letöltések, amelyek eredeti Windows-t igényelnek.

A próbaverzióról a végleges Windows 7-re való átállás egyéni, tiszta telepítéssel történhet; fontos tudni, hogy a telepítés során a rendszer nem tartja meg a fájlokat, a beállításokat és a programokat, ezért azok előzetes elmentése és utólagos visszatöltése szükséges. A biztonsági másolatok elkészítését ismertető részletes útmutató mindenki számára elérhető a Microsoft weboldalán.

A Windows 7 megjelenése után három hónappal a gemiusRanking adatai alapján 8,71 százalékos részesedést ért el hazánkban az operációs rendszerek piacán. Ez azt jelenti, hogy már minden tizenkettedik magyarországi számítógépen a legújabb Microsoft OS található. A Windows 7 jobban teljesít ezen a téren, mint 2007-ben debütáló Windows Vista, amely ennyi idő alatt mindössze 0,98 százalékos részesedést szerzett hazánkban. A Windows 7 piaci részesedése nemcsak más Windows-okhoz, hanem a konkurensekhez képest is erősnek mondható; a Mac OS X és a Linux operációs rendszerek együttes penetrációja 2010 januárjának végén 1,14 százalék volt.

Operációs rendszerek hazai részesedése*:

  1. Windows XP: 81,49%
  2. Windows 7: 8,71%
  3. Windows Vista: 8,08%
  4. Linux: 0,57%
  5. Mac OS X: 0,57%
  6. Windows 2000: 0,26%
  7. Windows 2003: 0,13%

* 2010. január 25-31. között mért adatok alapján.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.