Hirdetés
. Hirdetés

Hamarosan vége a Windows XP-nek

|

Menekülnek a felhasználók az operációs rendszertől, az utolsó négy hónapban szinte már pánikszerű méreteket öltött az elvándorlás.

Hirdetés

Több mint tíz éve jelent meg a Windows XP, ennek ellenére még mindig relatíve sokan használják a Microsoft legsikeresebbnek - és sokáig igencsak vitatott biztonságúnak - tartott operációs rendszerét. Ez a tömeg azonban folyamatosan csökken, elsősorban az újabb platformokra való áttérés miatt. Leginkább a Windows 7 generálja a váltás felpörgését, de sokan vannak, akik már valamilyen alternatív - azaz nem Microsoft fejlesztette - megoldás felé kacsintgatnak. Itthon ez hamarosan a Linux lehet, hiszen, amint arról nemrég írtunk, a kormány március 1. határidővel befejezi a Tisztaszoftver program fenntartását. Utóbbi az oktatási intézmények legális Windows licencekkel való ellátását biztosította - ennek hiányában a szűkös anyagi forrásokkal rendelkező iskolák kénytelenek lesznek a nyílt forrás felé fordulni (a témáról bővebben itt).

De térjünk vissza cikkünk témájához! A Windows XP az elmúlt négy hónap során rekordmennyiségben vesztett felhasználói táborából. A webes forgalmat megfigyelő Net Applications közlése szerint decemberben 2,4 százalékos részesedésvesztést volt kénytelen elkönyvelni az operációs rendszer, ami majdnem megegyezik az októberi, 2,5 pontos zuhanással. Ezzel az év végére új mélypontot ért el a platform a telepített OS-ek piacán: immár csupán 46,5 százalékos részaránnyal bír. Ez a szám azonban még mindig megdöbbentően magas, annak tükrében, mennyire elavult mára a Windows XP, mind biztonság, mind funkcionalitás terén.

Úgy tűnik azonban, hogy tömegesen kezdték meg az áttérést a felhasználók, hiszen a Net Applications adatai arra mutatnak rá, hogy szeptember 1. óta több mint 11 százalékkal csökkent a részesedése (ez összesen 5,9 százalékpontnyi térvesztést jelent). Ezzel szemben május-augusztus között a „mindössze" 8,5 százalékát vesztette el május 1-i piacának a platform, ami 3,4 pontos visszaesést jelent.

A Windows 7 nem csak a Windows XP elvesztett számait hozza. A legújabb redmondi operációs rendszer 6,4 százalékponttal nagyobb piaci részesedést tudhat magáénak az elmúlt négy hónap alatt, azaz a Windows Vista részesedését is kezdi felfalni. A trend ráadásul még erősödni fog, mivel a felhasználók megértették a Microsoft üzenetét: a Windows XP-nek ideje nyugdíjba mennie. Annak, aki a „végsőkig" ki akar tartani, még bő két éve van: az operációs rendszer támogatása teljes mértékben 2014 áprilisában szűnik meg.

Ennek tükrében nem meglepő a Net Applications becslése, mely szerint a Windows 7 áprilisra már a legnagyobb felhasználói táborral bíró microsoftos OS lesz. Ennek bekövetkeztét korábban jóval későbbre prognosztizálta a piackutató vállalat, ami jól jelzi a változás felgyorsulását. Októberre, a Windows 8 várható debütálására a Windows 7 már a teljes operációs rendszer piacának 50-52 százalékát fogja magáénak mondani. A W8 egyébként közel megduplázta részarányát: novemberi 0,03 százalékos részesedéséről 0,05 százalékra nőtt 2011 végére. Értelemszerűen azért mutat ilyen alacsony értékeket az operációs rendszer, mert jelenleg csupán fejlesztői preview - azaz nem stabil - állapotban létezik, azt egyelőre csak a kísérletező kedvű felhasználók és a jövőre készülő fejlesztők használják.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.