Hirdetés
. Hirdetés

Hamis Facebook e-mailekkel támadnak az adathalászok

|

A Symantec a Facebook-felhasználók elleni támadások új hullámát észlelte. A kiberbűnözők a Facebook hiszékeny használóit adathalász e-mailekkel csalogatják hamis webhelyekre, megszerzik személyes adataikat, és ebből tőkét próbálnak kovácsolni.

Hirdetés

A támadások nem nagyon különböznek a hagyományos forgató könyvtől. Az adathalászok az áldozat Facebook postafiókjába küldenek egy üzenetet, és emellett e-mailben egy értesítőt is küldenek, aminek a témája „Hello” vagy „Hi”. Az e-mail látszólag az áldozat barátjától ered, és arra kéri a felhasználót, hogy egy kártékony és hamis Facebook bejelentkező oldalon keresztül lépjen be. Ha ezt megteszi, a támadó ellopja a bejelentkezési adatokat, és jogtalanul felhasználja azokat.

A kártékony üzenetek ellen számos védekezési lehetőséget tanácsolnak a biztonsági szakértők. Álljon itt ezekből egy csokorra való.

Elővigyázatosság
Kezelje mindig fenntartással a webhelyről érkező üzeneteket, vagy azokat, amelyek olyannak tűnnek, hogy egy webhelyről érkeztek! Ha rákattint egy hivatkozásra, ellenőrizze a lap tetején megjelenő tényleges tartományt! A legjobb, ha ahelyett, hogy az üzenetben levő hivatkozásra bízná magát, a közvetlen webcímet kézzel írja be a címsorba.

Alaposan ellenőrizze, hogy valóban a rendeltetési helyére ért-e! Ha átkattintással lép be a Facebookra (vagy bármely helyre), szokjon hozzá, hogy megnézi, mi jelenik meg a címsorban!

Gyanakodjon, ha a hozzáférési nevének és jelszavának megadására kérik!

Jelszókezelés
Használjon bonyolult jelszavakat, és ez minden webhelyen legyen más. Használjon vegyesen nagy- és kisbetűket, írásjeleket és számokat! A jelszavak legalább nyolc karakterből álljanak! Minél hosszabb egy jelszó, annál nehezebb kitalálni.

A jelszavak a lehető legértelmetlenebbek és legvéletlenszerűbbek legyenek!

Rendszeresen változtassa a jelszavakat! Vezesse be például, hogy minden hónap első napján, vagy minden második héten megváltoztatja a jelszavait!

Soha ne írja le a jelszavakat, és soha ne adja át azokat másnak!

Ne használjon Önre utaló nevet vagy számot (például születésnapot vagy becenevet)!

Semmilyen módon ne használja felhasználónevét vagy bejelentkezési nevét jelszóként!

Ne használjon olyan jelszót, ami az Ön vagy családtagja, vagy háziállata nevéből származik!

Ne használjon semmilyen, bármely nyelven értelmes szót!

Ne használja azt a szót, hogy „jelszó”!

Kerülje a könnyen megszerezhető magáninformáció használatát! Ne legyen a jelszava az autója rendszáma, valamelyik telefonszáma, személyi száma, autójának gyártmánya, az utca neve, ahol lakik stb.!

Ne használja a jelszó számítógépen történő megjegyzésének lehetőségét! Ehelyett véssen emlékezetébe egy erős jelszót, és azt használja, illetve tárolja azt egy megbízható jelszókezelő programban!

Frissítések
A böngésző és az operációs rendszer legyen napra kész! Használjon védelmi szoftvereket, amiket tartson folyamatosan aktív állapotban, gondoskodjon a rendszeres frissítésükről. Lehetőleg szűrje az érkező spameket, időnként ellenőrizze speciális programokkal gépe kémprogram mentességét.
Ismerkedjen meg a webvédelmi szolgáltatásokkal, például a Norton Safe Webbel, ahol a webhasználók közössége együttműködik a veszélyes adathalászó és kártékony szoftvert tartalmazó webhelyek bejelentésében.

Folyamatosan gondoskodjon az Adobe termékek, média lejátszók, kommunikációs szoftverek frissítéséről.

Végül, de nem utolsó sorban legyen elővigyázatos és lehetőleg a legkevesebb helyen adja meg adatait, e-mail címét, ne küldjön tovább láncleveleket és tartózkodjon az ellenőrizhetetlen letöltő helyektől.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.