Hirdetés
. Hirdetés

Hamvaiból támad fel a BenQ

|

A vállalat szeptembertől a digitális projektorokra, monitorokra és más elektronikai cikkekre összpontosít.

Hirdetés

A BenQ szinte semmiben sem hasonlít egy évvel ezelőtti önmagára, úgy tűnik viszont, hogy 2005-ös felvásárlása óta most lépett a jó útra. A BenQ 2005-ben vette át a Siemenstől annak gondban lévő mobiltelefon-üzletágát, és megalkották a BenQ-Siemens márkát. A tajvani cégnek nem sikerült nyereségessé változtatni az új céget, még annak ellenére sem, hogy a Siemens 250 millió eurót (63 milliárd forint) fizetett a BenQ-nak az átvételért.

Az átvétel után hat veszteséges negyedévnek kellett eltelnie ahhoz, hogy a BenQ feladja, és belássa: a rendkívül kiélezett piacon a német egység drága működése miatt nem tud versenyképes maradni. Ennyi idő alatt 840 millió eurónyi veszteséget halmozott fel a cég.

Átszervezett formájában a BenQ a Qisda Corp. cég részévé válik, a tajvani tőzsdén is ezen az új néven szerepel majd. A Qisda eredetileg a BenQ gyártórészlege volt, és a terv szerint évek múlva, mikor a BenQ egészségesen működik, újból önálló céget csinálnak belőle.

A másik nagy változás a BenQ életében, hogy kevésbé összpontosítanak majd a mobiltelefonokra. A vállalat nem hagyja abba a telefonok gyártását és forgalmazását, viszont felhagy az olyan nagyléptékű hirdetési kampányokkal, mint a Real Madrid focicsapat támogatása. Ehelyett kisebb pénzeket összpontosít majd az erősebb termékek támogatására.

benqs.jpg
BenQ-Siemens dolgozók tüntetése, még 2006-ból

Idén a cég legerősebb termékei a digitális projektorok és a számítógép-monitorok, ezekből a várakozások szerint 1,8 milliárd dollár értékben adnak majd el.

A pénzügyi és a törvényességi problémáknak azonban nincs vége, a német BenQ Mobile GmbH & Co. felszámoló cége, az OHG 100 millió eurónyi elmaradt alkalmazotti bónusz miatt perli a Qisdát. A Qisda vezetőit eközben tőzsdei machinációk miatt akarják börtönbe zárni. A történetnek tehát távolról sincs vége.


Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.