Hirdetés
. Hirdetés

HANA-n fut az SAP Business Suite

|

A nagyvállalati ERP megoldás a gépi memóriában futó adatbázissal valós idejű riportkészítést és analitikát tesz lehetővé.

Hirdetés

A német szoftvercég csütörtökön este Frankfurtban jelentette be, hogy az SAP Business Suite mostantól HANA platformon is elérhető - ami még nagy hullámokat vethet az adatbázis-kezelők piacán, mivel az SAP mostantól legnagyobb partnereivel versenyez ezen a területen. 

Adatbázis-független stratégiája jegyében a vállalat szoftvertermékei többek között az IBM, a Microsoft és az Oracle adatbázis-kezelőjét egyaránt támogatják, és Jim Hagemann Snabe, az SAP társ-vezérigazgatója a bejelentés alkalmával azt is hangsúlyozta, hogy ez a Business Suite HANA-n futó változatának megjelenésével is így marad, a kódot minden támogatott platformra továbbra is optimalizálni fogják. 

A HANA azonban olyan látványos teljesítménynövekedést biztosít az ERP rendszerben kezelt, operatív adatokon végzett, valós idejű lekérdezésekhez, hogy a Business Suite felhasználók számára minden bizonnyal vonzó alternatívát fog kínálni. Annál is inkább, mert a HANA platformra optimalizált kód a vállalatirányítási rendszer továbbfejlesztéseként jelent meg a mai nappal, amelyet lefednek a meglévő Business Suite-licencszerződések. A felhasználóknak csak a HANA adatbázis licencét kell megvásárolniuk, melynek díja - más adatbázis-kezelőkéhez hasonlóan - a rajta futtatott alkalmazás licencdíjának mintegy 15 százalékát teszi ki. 

A mostani bejelentéssel az SAP több üzleti alkalmazását - például az SAP BW adattárházat, az SAP CRM ügyfélkapcsolat-kezelő rendszert és a SaaS modellben, felhő szolgáltatásként használható SAP Business One kisvállalati ERP csomagot - követően a cég zászlóshajó terméke, a teljes nagyvállalati ERP csomag is elérhető memóriában futó adatbázison, ami valóban valós idejű vállalatirányítást tesz lehetővé. 

Az SAP HANA az operatív adatokat keletkezésük pillanatában a memóriában tárolja, így azok azonnal és rugalmas módon elemezhetők, és a lekérdezések eredményei másodperceken belül megjeleníthetők a vezetői műszerfalakon, de az összetettebb analitikai elemzéseket is rendkívüli módon felgyorsítja, mivel feleslegessé teszi az adatok előkészítését, aggregálását. 

Jim Hagemann Snabe az SAP Business Suite HANA platformra ültetésének jelentőségét az SAP R/3-as ERP rendszerének bejelentéséhez hasonlította, amely a nagygépek világából a kliens-szerver architektúrára hozta a vállalatirányítást, és minden idők egyik legsikeresebb üzleti szoftverének számít. 

Kis lépés az IT-nek, de óriási az üzletnek

Az SAP HANA technológia az olcsó memória, a többmagos processzorok és a merevlemezekhez képest sokkal gyorsabb SSD meghajtók adta lehetőségeket aknázza ki. Az eddigi tapasztalatok - és a frankfurti sajtótájékoztatón látott élő demó tanúsága - szerint a HANA-val több milliárd adatsoron is másodpercek alatt lefuttathatók az összetett elemzések. Az SAP és ügyfelei esetenként az analitikai teljesítmény 100 000-szeres növekedéséről is beszámoltak. 

A hagyományos adatbázis technológiákat, amelyek merevlemezen tárolják az adatokat, az elérés és a beolvasás időigénye nagyságrendekkel lassabbá teszi, a rájuk épülő adattárházakban készülő, összetett elemzésekhez ráadásul az adatokat is elő kell készíteni, adatkockákat kell építeni, ami továbbnöveli az átfutási időt. 

A több lekérdező motort egyesítő SAP HANA másik nagy előnye, hogy a strukturált és a strukturálatlan adatok elemzésére egyaránt lehetőséget ad, miként arra is, hogy a vállalatok külső adatokkal gazdagítsák analitikai modelljeiket. 

Jim Hagemann Snabe szavaival a HANA-n futó Business Suite óriási lépés az üzletnek, de kis lépés a vállalati IT-nek, mivel a migráció zökkenőmentesen akár fokozatosan is végrehajtható.

A bejelentés magyar vonatkozása, hogy az SAP Business Suite - és azon belül az SCM beszállítóilánc-kezelő moduljának HANA platformra történő portolásában a cég budapesti fejlesztő központja is közreműködött.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.