Hirdetés
. Hirdetés

Háromszor három - AMD, NVIDIA, Intel

|

Úgy tűnik, hogy 2007 őszének-telének aktuális szerencseszáma a hármas lesz. Tesz róla az AMD, az NVIDIA és az Intel: mindhárom vállalat ehhez a számhoz köthető újdonságokkal jelentkezik.

Hirdetés

Mint arról hírt adtunk a, múlt héten jelentette be az AMD, hogy hárommagos processzorokkal jelenik meg a piacon. Azóta pár újabb információ is napvilágot látott. Az "újdonságot" Phenom X3 néven forgalmazzák majd és 2008 elejére várható. A CPU kódneve Toliman, az AM2+ foglalatba illeszkedik majd és támogatja a Hypertransport 3-at. Hogy miért tettük a pár mondattal előrébb lévő újdonság szót idézőjelbe? Nos, úgy tűnik, hogy a Toliman négymagos Phenom (K10, Barcelona) lapkákból készül majd és azt gyanítjuk, hogy a cég ezzel a húzással akarja növelni a keresletet a K10 család iránt.

A Toliman remélhetőleg nem lesz sokkal drágább, mint a kétmagos K10 változat, a Kuma, mely szintén az előbb említett időpontban várható. Az árakról még vajmi keveset tudni. Azért egy apró szúrást ejtett Paul Otellini az AMD-n, amikor a múlt heti IDF-en tartott beszéde után az egyik újságíró az AMD bejelentéséről kérdezte: "Határozott előnyt látunk abban, hogyha a lapkán minden mag működik." Ha a Otellini kommentárjából nem lenne egyértelmű: a Toliman és a Kuma is hibás magokat tartalmazó Phenom szilíciumokból készül majd.

phenomdie.jpg
A Phenom CPU szive

A következő hármast az NVIDIA produkálja azzal, hogy a háromutas SLI - azaz a három grafikuskártya összekapcsolásának lehetősége egyetlen gépben - közelebb van, mint arra bárki számított - feltéve ha valaki számított egyáltalán ilyesmire. A GeForce 780i és 780a lapkakészletek natívan támogatják majd a háromutas módit - tehát mind az Intel, mind az AMD CPU alapú rendszerekbe belegyömöszölhetünk majd három grafikuskártyát -, de a jó hír azoknak, akik 680i lapkakészletű alaplappal rendelkeznek, hogy még az idén megérkezik majd az a BIOS, mely támogatja majd ezt. Az első grafikuskártyák mely támogatják majd - szintén BIOS frissítés után - a technológiát, a 8800 Ultra és GTX lesznek, melyet továbbiak támogatnak majd.

Természetesen új SLI áthidaló csatlakozó is kell majd a három kártyás rendszerekhez és az nagyon jó kérdés, hogy a 680i alaplapok tulajdonosai honnan kerítenek majd ilyet. Természetesen tisztában vagyunk azzal, hogy meglehetősen kevesen lesznek, akik képesek lesznek egy grafikuskártya triót hordozó rendszer költségeit megfizetni, úgyhogy az NVIDA fejlesztése inkább a kirakatnak szól. Csúcsteljesítmény ide, vagy oda, mi változatlanul azt gondoljuk, hogy a PC - még ha munkaállomás is - célszerűen egy olyan valami, ami mellett meg lehet maradni a szobában zajcsökkentő fülvédő nélkül, és kevesebbet fogyaszt, mint egy villanymozdony.

3waysli.jpg
Az első háromutas SLI fotó az NVIDIÁ-tól kiszivárogtatva a www.expreview.com által

A harmadik hármast az Intel szolgáltatja azzal, hogy a DDR3 memóriát használó notebookok debütálására majd 2008 májusában számíthatunk, a Montevina platform bemutatásával. A noteszgépgyártóknál már ott vannak a DDR3 prototípusok, a memória kész van, de a platform még nem, tehát mindenképpen a következő évre marad a premier.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.