Hirdetés
. Hirdetés

Harvard tanulmány: az iPad nyakfájást okozhat

|

Az Apple 15,43 millió iPadet adott el 2011 utolsó negyedévében, ami azt jelenti, hogy az emberek egy része tabletet kezdett el használni számítógép helyett. Mivel az Apple azt is bejelentette, hogy megkezdi az e-könyvek forgalmazását a táblagépére, ez még több felhasználót csábíthat el. Vannak azonban váratlan meglepetések.

Hirdetés

A Harvard egyetem közegészségügyi intézetének frissen publikált tanulmánya (amelyhez az Apple egyik fő riválisa, a Microsoft kutatói is segítséget nyújtottak) azzal foglalkozik, hogy milyen élettani hatásai vannak a tablethasználatnak, különösen a fej, a nyak és a vállak hogyan érintettek egy ilyen eszköz használatával töltött hosszú idő alatt.

Tipikus tablethasználat. Gép az ölben, fej előrebiccen, nyakizmok feszülnek

Az első megállapítás szerint a tabletet használók sokkal inkább hajlamosak a helyváltoztatásra, mint az asztali számítógép előtt ülők. Ám mivel a táblagépezők az eszközt szinte mindig az ölükben tartják, vagy ott hagyják készenlétben, ezért sokkal nagyobb terhelésnek teszik ki a nyakizmaikat, mint a laptopot vagy asztali PC-t használók. Jack Dennerlein, a Harvard Eseti Biomechanikai Laboratóriumának igazgatója ezt azzal magyarázza, hogy amikor lefelé nézünk, a fejünk nincs igazán alátámasztva, s annak súlyát a nyakizmaink tartják meg.

Az egyetlen helyes táblatartás, amikor mozizási pozícióban kitámasztjuk a tabletet, hogy a természetes tartásunkat megőrizhessük. Az összes többi táblapozíció erős nyaki izomfájdalmakhoz fog vezetni. Dennerlein csoportja folytatni fogja a kutatásokat a karra és a csuklóra gyakorolt hatások kiderítésével.

Az Apple is gondol az ergonómiára, és külön weblapot tart fenn az érdeklődőknek, ahol az asztali gépekről sok információt találni, de a tabletekről sajnos nincs szó.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.