Hirdetés
. Hirdetés

Haszontalan a privát böngészés?

|

Egy kutatás szerint az amnéziába küldött modern böngészők sem felejtenek.

Hirdetés

A modern böngészők egyik fontos újdonsága a privát böngészési mód, amely során az alkalmazás igyekszik teljes anonimitást biztosítani, hogy a felhasználó semmi nyomot ne hagyhasson maga után. Ezen üzemmódban ugyanis a böngészők csak minimális mennyiségű adatot tárolnak, és azokat is elfelejtik, amint a gép előtt ülő kilép a privát módból.

 

 



Ilyen fajta amnéziára már sok böngésző képes. Megtalálható a legújabb Firefox és Safari alkalmazásokban Privát böngészés néven, az Internet Explorerben InPrivate módként, illetve a Chrome készítői is beépítették megoldásukba mindezt Inkognitó elnevezéssel.

Dan Boneh, a Stanford Egyetem kutatója szerint azonban mindegyik böngésző üzemmódjával gondok vannak, mivel képtelenek teljesen elfejteni minden előzményt bizonyos esetekben. Azaz például egy gyakori példával élve, ha párunk járatos az informatikában és leleményes, akkor könnyedén értesülhet a privát üzemmódban megrendelt jegygyűrűről is. A publikált előzetes tanulmány (PFD) alapján ugyanis a böngészők amnéziába küldve sem felejtenek. Az szinte természetes, hogy a könyvjelzőket és a letöltött állományokat nem igyekszenek eltüntetni, de némely esetekben a privát böngészés során begyűjtött HTTP-sütiket (cookie), SSL és más tanúsítványokat is megtartják, sőt a HTML5 lokális tárolóját és a gyorsítótárat sem söprik ki, így azok a védett üzemmódot elhagyva is visszakereshetőek maradnak egy helyi vagy weben keresztül csatlakozó támadó számára.

Sőt a kutató elmondása alapján a privát üzemmódot sokszor a beépülő modulok is megbénítják, így az anonim böngészés nem képes megfelelően működni. Ez a veszély szinte minden böngészőt érint. Az Internet Explorer például ezen esetben habár letiltja a bővítményeket, néhány modulnak mégis engedélyezi a futást (például ActiveX vezérlők). E területen a Google Chrome és a Safari is hasonló problémával küzd, nem teljes szigort alkalmazva. Míg talán a leggyengébb a Firefox privát módjának a védelme, amely minden modulnak és bővítmények engedélyezi a futást.

Érdekesség végül, hogy Dan Boneh vizsgálatai alapján a privát böngészés leginkább a felnőtt oldalak meglátogatásakor népszerű, miközben az ajándékvásárláskor kevesebbszer kerül elő megoldásként.

 

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.