Hirdetés
. Hirdetés

Hatékonyabb adatközpontok

|

Ahogy a számítási és a tárolási igény folyamatosan növekszik, a hagyományos IT-infrastruktúrával egyre nehezebb kielégíteni megfelelő időben és magas minőségben az elvárásokat. A fejlődés egy irányba, az adatközponti koncentráció felé mutat, ám ebben a közegben is bőven van hová fejlődni.

Hirdetés

Az adatközpontok konvergenciája az elmúlt egy-két évben jelent meg, a folyamat hasonlóan zajlik, mint a 2000-es évek elején bekövetkezett adat- és hanghálózati konvergencia és az IP-telefónia megjelenése esetében. Napjainkban a trend felerősödését és exponenciális kibontakozását tapasztalhatjuk –, árulta el Batta Norbert, a T-Systems Magyarország Zrt. szakértékesítési menedzsere. A vállalat jelenleg kiemelten fókuszál a LAN és SAN hálózatok egyesítési lehetőségein, mellyel gyártófüggetlen megoldást kínál az érdeklődő vállalatoknak.

A hálózati konvergenciát a 10 Gbps LAN-hálózati eszközök megjelenése tette lehetővé: a gyártók termékeinek mintegy egyéves tesztelését követően képes a T-Systems gyors adaptációt kínálni. Bársony Károly senior rendszermérnök véleménye és a hazai tapasztalatok szerint átlagosan körülbelül 3 hónapos felkészülési, kialakítási és tesztelési idő alatt tudják átállítani egyesített hálózatra az adatközpontokat. Elősegítendő a gyors váltást, a T-Systems saját szolgáltatásként az érdeklődő vállalatok hálózatának átvilágítását is vállalja, hiszen a teljes környezetet egyben, komplexen látva kell kezelni. A szakértők egybehangzó állítása szerint a vizsgálatra gyakran szükség is van, mivel a vállalatok jelentős része nincs pontosan tisztában azzal, milyen rendszerkomponensekkel dolgozik.

 


Mindez nem véletlen, hiszen a válság sajátságos költségracionalizálási kényszert hozott magával – a cégek egy része ahelyett, hogy a korábbi időszakban megszokott módon ragaszkodott volna a rendszerintegrátorok munkájához, inkább saját maga kezdte megoldani ilyen jellegű problémáit. A hiányzó tapasztalatok kevésbé hatékony hálózati infrastruktúrák létrejöttéhez vezettek, ráadásul az érintettek kevésbé látják át a teljes ökoszisztémát, mint az ezzel foglalkozó, rendszerintegrátor szolgáltatásokat kínáló vállalatok. Utóbbiak tervezhetőbbé teszik a hálózati fejlesztéseket, hiszen belátható időn belül, határidőre, előre rögzített összeg keretéig végzik el feladatukat.

Napjaink egyik kulcsfontosságú trendje a virtualizáció, a valós szerverek virtuálissá válása. A T-Systems egyesített adatközponti hálózat megoldása képes kezelni ezt a kihívást, ráadásul gyártófüggetlenül, így akár VMware, akár Microsoft virtuális környezetet alkalmaz az ügyfél, a technológia elősegíti a hatékonyabb üzemeltetést. És ez nemcsak hatékonyabb, hanem olcsóbb is lehet.

Mind CAPEX, mind OPEX tekintetében jelentős költségmegtakarítás érhető el. Jól ábrázolja ezt a T-Systems 2 darab HP C7000-es típusú szerver blade keret hálózatra csatlakoztatásához szükséges eszközlistája. Amíg hagyományos megoldás esetén 4 darab HP 6120XG Blade Switch, 4 darab HP MDS 8/24c BladeSystem Fabric Switch, 4 darab Cisco 3750X 12 Port GE SFP IP Base és 2 darab Cisco MDS 9148 with 16p enabled, 16x8GFC Switch szükséges, addig az új adatközponti megoldás esetén jelentősen, 14-ről 6-ra csökken az eszközök száma. Utóbbi esetben ugyanis 4 darab HP Cisco B22HP Fabric Extender for BladeSystem c-Class és 2 darab Cisco Nexus 5548UP Switch képes ugyanazt a feladatot hatékonyabban ellátni. Összességében az eszközberuházáson kiépítéstől függően 30–40 százalékos, míg a gyártói támogatáson 5 év alatt 55–65 százalékos megtakarítás érhető el.

Az egyesített hálózat megtakarítást eredményez az üzemeltetési költségek területén, így az áramfogyasztásnál és a hűtési költségeknél is. Kevesebb rack unitra van szükség, ebből adódóan pedig a kábelezési rendszer mérete is felére csökkenthető, és az esetleges meghibásodások száma is mérséklődik. Természetesen a megoldásban rejlő költségcsökkentés csak abban az esetben aknázható ki teljes egészében, ha a rendszert alkotó minden komponens támogatja. A legújabb eszközök azonban már fel vannak készítve az egyesített hálózati működésre, ami nem jelenti azt, hogy a régebbi eszközöket feltétlenül le kellene cserélni, hiszen a bővíthető komponensek is felvértezhetővé válnak az új technológiával.

A T-Systems évtizedes szerver, storage és hálózati tapasztalatai nyomán létrejött egyesített adatközponti hálózat megoldása megtekinthető a vállalat budapesti, Future Zone névre hallgató innovációs központjában.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.