Hirdetés
. Hirdetés

Hegyek, dűnék láthatók a NASA lenyűgöző Plútó fotóin

|

Meglepte a kutatókat, hogy dűnéknek tűnő képződmények fedezhetők fel az igen ritka légkörű törpebolygóról készült felvételeken.

Hirdetés

Rendkívül változatos tájakat mutatnak az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA New Horizons űrszondájának a Plútóról készült, új közeli fényképei. Alan Stern, a New Horizons küldetés vezető kutatója szerint, ha egy művész festett volna a Plútóról ilyen képeket az expedíció előtt, azt mondta volna róla, hogy túlságosan elszabadult a fantáziája - pedig a fotók tanúsága szerint ez a valóság. Az űrszonda által folyamatosan küldött felvételek felbontása 400 méter/képpont, és a kutatók számára olyan újdonságok találhatók rajtuk, mint a dűnének tűnő tájrészletek, a hegyekből a síkságokba áramló nitrogén jégfolyások és a Plútó felszínén folyó anyagok által kivájt völgyek hálózata, olvashatjuk a NASA weboldalán.

Hirdetés

A dűnék látványa - ha valóban ezt ábrázolják a fotók - rendkívül meglepte a kutatókat, mert a Plútó atmoszférája igen ritka. Vagy korábban sűrűbb volt a légkör, vagy valamilyen más folyamat alakította ki a képződményeket.


Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.