Hirdetés
. Hirdetés

Helyreállt a kapcsolat a Curiosity marsjáróval!

|

De azt még mindig nem tudni, hogy a kutatórobot július 2-án miért kapcsolt át váratlanul biztonsági módba.

Hirdetés

Pár napos kényszerszünet után a NASA mérnökeinek sikerült felvenniük a kapcsolatot a Curiosity marsjáróval, és most azon dolgoznak, hogy a robotrover ismét teljes értékű harcosként folytassa a Mars felkutatását.

A Curiosity közel négy éve járja fáradhatatlanul a vörös bolygó sivatagos tájait, július 2-án azonban váratlanul biztonsági módba kapcsolt át, vagyis az alapszint fenntartásán kívül felfüggesztett minden más tevékenységet.

A lépés okát a szakemberek még egyelőre nem ismerik, de az eddigi infók alapján a kamera- és az adatfeldolgozó szoftver ütközésére gyanakodnak. A Curiosity korábban háromszor kapcsolt ki, mindhárom eset 2013-ban történt.

A hatkerekű kutatórobot 2012 augusztusában érkezett a Marsra, hogy megállapítsa, egykor alkalmasak volt-e a feltételek a bolygón az élet kialakulására. Küldetését mindjárt az első évben teljesítette, amikor több, mint három milliárd éve létezett tavak és vízfolyások nyomára bukkant, és azóta még számos izgalmas felfedezést tett. A NASA nemrég hagyta jóvá a misszió kétéves meghosszabbítását.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.