Hirdetés
. Hirdetés

Hengerelt az NSS biztonsági tesztjén az IE9

|

Az NSS Labs friss jelentése szerint az Internet Explorer 9 szűri ki leghatékonyabban a megtévesztő kártevőket.

Hirdetés

Az internetezőknek manapság egyre gyakrabban kell a vírusok és kártevő programok támadását kivédeniük. A Trend Micro felmérése szerint a vírusok 53 százaléka letöltéseken, 12 százalékuk pedig e-mailen útján terjed. A megtévesztő célú kártevők – angolul socially engineered malware – látszólag ártalmatlan, önmagukban elindítható programok, például hírességek képeivel megtűzdelt képernyővédők, vagy akár víruskeresők, amelyeket valójában adathalászatra terveztek vagy valamilyen egyéb veszélyes kódot tartalmaznak. Ezek egy linkre való kattintást követő közvetlen letöltéssel kerülnek a felhasználók gépére. A Facebook, az Iwiw, a Twitter és más, linkek megosztására kiválóan alkalmas közösségi oldalak elterjedésével egyre gyakoribbak lettek az ilyen támadások, amelyek mind több felhasználót érintenek.

 

 



Az NSS Labs a Microsoft által szponzorált tesztjében azt vizsgálta, hogy a népszerű böngészők milyen százalékban képesek keresztülhúzni a megtévesztő kártevő készítőinek a célját, megakadályozva a kártékony kód lefutását. A 11 napos vizsgálatukon a jelenleg piacon lévő (teljesen naprakész) böngészőket 8000 gyanús webcím megnyitására utasították. Eredményeik alapján az Internet Explorer 9 a leghatékonyabb e téren, a még fejlesztés alatt álló böngésző ugyanis a veszélyes kódokat 99 százalékban ismerte fel.  A második helyre az Internet Explorer 8 került 90 százalékkal, amit sorrendben a Firefox 3.6 (19 százalék), a Safari 5 (11 százalék), a Chrome 6 (3 százalék) és az Opera (0 százalék) követ. A tesztről részletesen az NSS oldalán olvashat (PDF).


Az NSS indoklása szerint az Internet Explorer 9 elsősége elsősorban az IE 8-ban bemutatott SmartScreen szűrőnek köszönhető, amely a gyanús URL-ek listázása révén a megtévesztő célú kártevők ellen nyújt védelmet. Ezt egészíti ki az Internet Explorer 9 bétában debütáló SmartScreen Application Reputation technológia, amely jelentősen csökkenti a korábban megszokott általános jellegű figyelmeztetések számát, ugyanakkor még intenzívebben figyelmezteti a felhasználót, ha egy magasabb biztonsági kockázatú alkalmazást kíván letölteni.

„Nagyon büszkék vagyunk az Internet Explorer 9 kiemelkedő teljesítményére, és arra, hogy elődje, az IE8 volt az egyetlen olyan böngésző a mezőnyben, amely a felmérés kezdete óta minden alkalommal javítani tudott eredményén.” – mondta Tóth András Mihály, a Microsoft Magyarország Windows üzletágának vezetője. „Az Internet Explorer különböző verziói eddig hozzávetőleg 1,2 milliárd alkalommal védték meg a felhasználókat a rosszindulatú programoktól és adathalász támadásoktól, és ez az érték ráadásul naponta mintegy 3-5 millióval növekszik.”

 

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.