Hirdetés
. Hirdetés

Hétvégén dolgozni egészségtelen

|

Egy felmérés szerint a "mobil munkavállalók" nem tudnak leállni: 63 százalékuk legalább hat, közel egyharmadik pedig akár húsz órát is is online munkavégzéssel tölt hétvégenként.

Hirdetés

Az iPass csütörtökön publikált felmérése szerint a mobil eszközök és a BYOS-munkavégzés elterjedése komoly veszélyt jelentenek a dolgozók egészségére nézve. Sokak a zsúfolt munkahetet követően sem képesek leállni: a hétvégéken is hosszú órákat szánnak hivatali feladataik ellátására, és nem töltenek elegendő időt pihenéssel, regenerálódással.

A wifi-hálózati szolgáltató munkatársai szeptember 17-e és október 19-e között 1100 nemzetközi nagyvállalat 1678 mobile munkavállalójának bevonásával készítették el a felmérésüket. Az iPass a kutatás 22 oldalas összefoglalójában kiemelte: a hétvégi munkának „egészségügyi követlezményei lehetnek, különösen akkor, ha a mobil munkavállalók ülve interneteznek.”

Szabadidejükben is dolgoznak a "mobil munkavállalók"

A cég szakemberei felhívták rá a figyelmet, hogy ausztrál kutatók a közelmúltban kimutatták: hosszabb távon az ülőmunka nagymértékben hozzájárulhat a halálos betegségek kialakulásához. Az orvosok szerint fontos, hogy az íróasztal mellett dolgozó munkavállalók „szabadidejükben az aktív kikapcsolódásra is időt szánjanak.”

Az iPass kutatása megállapította: a mobil felhasználók még akkor sem képesek elszakadni a mobil eszközeiktől – és a munkájuktól –, amikor elvben a pihenőidejüket töltik: legalább négyóránként egyszer az okostelefonjuk, táblagépük után nyúlnak, hogy átfussák a céges levelezést vagy bekapcsolják az online irodai alkalmazásaikat.

Az elemzés szerint a vállalati mobil eszközök (laptopok, okostelefonok, tabletek) felhasználói kifejezetten zavarónak tartják az olyan, a munkavégzéssel általában együtt járó kísérőjelenségeket, mint amilyen például a kéretlen e-mailek özöne. Az IPass azt tanácsolja az IT-divíziók vezetőinek, igyekezzenek csökkenteni a hasonló kellemetlenségeket: például vezessenek be e-mail- vagy találkozómentes napokat.

Az iPass negyedévente elvégzi a fent ismertetett felmérést. Adataik szerint 2011 ősze és 2012 ősze között 42 százalékról 46 százalékra nőtt azoknak a válaszadóknak az aránya, akik saját okostelefonjaikat használják a mindennapi munkavégzés során. Ezzel párhuzamosan a munkáltatók által biztosított céges mobiltelefonok aránya 58-ról 33 százalékra csökkent.

A válaszadók szerint a megfelelő szolgáltató kiválasztásánál a hálózati kapcsolatok létesítésének költsége a legkevésbé fontos tényező, ami könnyen „számlasokkot” idézhet elő azoknál a szervezeteknél, amelyek nem rendelkeznek megfelelő BYOD-költségkezelési szabályozással.

Evan Kaplan, az iPass vezérigazgatója hangsúlyozta: a BYOD gyors elterjedése nem csak a dolgozók hatékonyságát, hanem a vállalati költségeket is nagymértékben növelheti.

„A jelentés tanúsága szerint, [a munkavállalók] nem fordítanak kellő figyelmet a kapcsolat kialakításának és fenntartásának költségeire – figyelmeztetett a CEO. – A költségérzékenység hiánya pedig drámai befolyással lehet a vállalatok büdzséjére.”

Az iPass kutatása szerint a maga 53 százalékos részesedésével továbbra is az iPhone a legnépszerűbb okostelefon a vállalati felhasználók körében, míg az androidos készülékeket a mobil munkavállalók 34 százaléka használja. Az elmúlt hónapokban tovább csökkent a RIM népszerűsége: a válaszadóknak alig 26 százaléka használ valamilyen BlackBerry készüléket. A lista utolsó helyén jelenleg öt százalékos részesedéssel a Windows Phone-alap készülékek állnak.

A megkérdezettek 59 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a táblagépek évről-évre fontosabb szerepet játszanak a feladatai ellátásában; 54 százalékuk iPadet használ.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.