Hirdetés
. Hirdetés

Hibái ellenére hízik az IE

|

Az Internet Explorer az utóbbi időben megerősítette vezető helyét, míg fő riválisa, a Firefox megtorpant, és július óta vesztett népszerűségéből.

Hirdetés

A Microsoft böngészője annak ellenére növelte felhasználóinak táborát, hogy az igazi nagy dobás, az 7-es verziószámú Internet Explorer még nem került forgalomba. Az erősödés azonban nem feltétlenül a Microsoft érdeme, hanem a Firefoxba vetett bizalom meggyengülésének tudható be. A OneStat.com felmérése szerint a Mozilla böngészőjével kapcsolatos, a nyár végétől kezdve egyre szaporodó bizonsági aggályok (melyek egy része utólag kacsának bizonyult) terelték vissza az internetezők egy részét a régi, "jól bevált" Explorerhez.

A Microsoft július óta 2,8 százalékkal növelte részesedését a böngészőpiacon, és jelenleg 85,85 százalékot tudhat belőle magáénak. A Firefox lendülete ősszel egyértelműen megtört, az 1,44 százalékos csökkenéssel jelenleg a felhasználók 11,49 százaléka sorakozik fel a Mozilla szoftvere mögött. Az Apple Safari böngészője is vesztett népszerűségéből, 0,23 százalékot bukva a OneStat.com szerint 1,61 százalékon áll. A felsorolt részesedések összességét az Opera és a Netscape kerekíti fel 100 százalékra a maga szeletével.

Az elemzők külön kiemelték az egyes piacok különbségeit a globális trendhez képest. Az Egyesült Államokban a Firefox és a Safari lényegesen jobban teljesít 14,88, illetve 3,41 százalékával, míg az Internet Explorer a még mindig tekintélyes 80,77 százalékkal rendelkezik. Németországban a Firefox meglepően népszerű, ott 33,42 százalékos piaci részesedéssel büszkélkedhet.

A statisztikákban az igazi változást azonban a kettes verziószámú Firefox, illetve a hetes Internet Explorer megjelenése hozza majd. Bár az ortodox Firefox-használókat a Microsoft valószínűleg már sohasem csábítja vissza magához, és a Mozilla új böngészője is jó eséllyel indul az újabb felhasználók kegyeiért folytatott versenyben, az új Internet Explorerrel kapcsolatos várakozások nagy reményekre jogosítják a Microsoftot a böngészőháború újabb nagy ütközetével kapcsolatban. Az Opera látszólag jelentéktelen piaci részesedése se tévesszen meg senkit - a számítógépektől a mobiltelefonokig a legtöbb létező platformon megtalálható alkalmazásra is valószínűleg fényes jövő vár. Az internetezők számára persze nem feltétlenül előnyös az egyik fél győzelme, tartozzanak bármelyik táborhoz is; a közelmúlt eseményei arra figyelmeztetnek, hogy amint egy alkalmazás "túlnyeri" magát, nemcsak fejlődése lassul le rohamosan, de ezzel párhuzamosan a támadók elsődleges célpontjává válik.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.