Hirdetés
. Hirdetés

Hírhedtből híressé

|

Egyelőre még keresi alkalmazási területeit a blokklánc-technológia, de annyi biztos, hogy már a közeli jövőben szerepet kaphat az IoT-hálózatok konnektivitásának javításában, az okosszerződések elterjedésében, az igény szerinti médialetöltésben vagy a munkaerő-toborzásban.

Hirdetés

Egyike az utóbbi évek legígéretesebb fejlesztéseinek a blokklánc, különösen érdekessé pedig az teszi, hogy a híres-hírhedt bitcoin és más kriptovaluták alapjául szolgáló technológia. Sokak számára a blokklánc és a kriptovaluták szinonim fogalmak, holott ez a meglehetősen leegyszerűsítő megközelítés korántsem állja meg a helyét. A blokklánc alapvetően egyfajta elosztott főkönyv, amelyet sokak szerint lehetetlen feltörni. Nem egyetlen adatbázisra hagyatkozik, hanem szétosztva található meg több embernél, hasonlóan ahhoz, ahogy a bittorrentek működnek. Ha valamely adat bekerül egy blokkláncba, örökké ott fog tárolódni, és a blokkláncot az interoperábilis adatok megbízható, hackelés ellen védett tárolóeszközeként tartják számon.

Hirdetés

Eredetileg a kriptovaluták kezelésére fejlesztették ki, ez azonban nem zárja ki, hogy széles körben alkalmazzák a legkülönfélébb iparágakban. Az alábbiakban Kevin Rands, a CIO.com magazin munkatársának cikke alapján tekintjük át a technológia fejlődését meghatározó legfrissebb trendeket.

Dolgok internete konnektivitás
Egyáltalán nem titok, hogy a különféle eszközeinket összekapcsoló dolgok internete (internet of things, IoT) lényegesen egyszerűbbé teszi a minket, a cégünk működését, az ügyfeleinket és sok más folyamatot jellemző adatok összegyűjtését, illetve tárolását. A dolgok internetébe minden, valamennyire intelligens eszköz beletartozhat a viselhető berendezésektől kezdve az otthoni, hálózatba kötött hűtőgépig, valamint minden más, internetre kapcsolódó készülékig, amit csak el tudunk képzelni.

Az internetre csatlakozásban rejlő lehetőségek maximális kihasználásához azonban olyan rendszerre van szükség, amely intelligens módon összeköti az eszközöket és interoperábilissá teszi adataikat. Itt kaphat szerepet a blokklánc, de csak akkor, ha a különféle gyártók együttműködnek, és közösen kidolgozzák a technológia hatékony alkalmazásához szükséges specifikációt.

Okosszerződések elterjedése
Az okosszerződések a blokklánc-technológia egyik legérdekesebb alkalmazásának számítanak, mivel lehetővé teszik harmadik felek megkerülését, és mindenki által elfogadott, szilárd megállapodások nyélbe ütését. Számos gyakorlati alkalmazása lehet az okosszerződéseknek a legkülönfélébb iparágakban a pénzügyi szektortól kezdve az ingatlanforgalmazáson át a logisztikáig és a munkaerő-toborzásig.

Az ilyen típusú megállapodások lényege, hogy fokozott átláthatóságot és biztonságot kínálnak, miközben felgyorsítják a teljes szerződéskötési folyamatot. A szerződések biztonságos környezetben, valós időben aláírhatók és hitelesíthetők, ami olyan esetekben kínál komoly előnyöket, amikor a piaci változások miatt gyorsan kell reagálni.

Fokozott szabályozás
Ahogy a blokkláncot egyre szélesebb körben használják a különféle iparágakban, úgy kap egyre nagyobb figyelmet a szabályozó hatóságok és a törvényalkotók részéről. Felkeltheti az adószakértők érdeklődését is, főleg ha a kormányok megtalálják a módját a technológia alkalmazásának az adórendszerekben. Az utóbbival kapcsolatban ne felejtsük el, hogy a kriptovalutákat technikailag tulajdonként tartják nyilván adózási szempontból, legalábbis az Egyesült Államokban.

A hatalom figyelmét mindig felkelti, valahányszor létrejön egy olyan innováció, mint a blokklánc, és elkezd hatalmas összegeket termelni azok számára, akik képesek kihasználni a benne rejlő lehetőségeket. Ez azonban nem szükségképpen rossz hír a blokklánc számára, mivel az erős szervezetek részéről szintén megnyilvánuló érdeklődés segíthet növelni a vásárlói bizalmat, és biztosíthatja a technológia további fejlődéséhez szükséges keretrendszert és erőforrásokat.

Tartalom-streaming
Jó hasznát vehetik a blokkláncnak a tartalmakat streamelő vállalkozások, például a Netflix is, mivel a technológia biztonságosan tárolja az adatokat, és lehetővé teszi az interoperabilitást. Már csupán ezek miatt érdemes API-t kifejleszteniük, melynek révén a külső cégek adatokat olvashatnak ki a blokkláncból, illetve adatokat írhatnak bele.

De létezik a blokkláncnak gyakorlatiasabb alkalmazása is a streaming iparágban, valamint minden más olyan területen, amely nagy adatfeldolgozási teljesítményt igényel. Hasonlóan ahhoz, ahogy a kihasználatlan számítógépeket bitcoin-bányászatra fogják be, a streaminggel foglalkozó vállalatok jelentősen csökkenthetik üzemeltetési költségeiket oly módon, hogy a blokklánc segítségével szétosztják a terhelést a nem használt számítógépek között.

Blokklánc a munkaerő-piacon
A blokklánc egyik nagy előnye, hogy képes valós időben ellenőrizni az információkat, és ily módon megakadályozni a csalásokat. Ez vonzóvá teszi alkalmazását az olyan szektorokban, mint az ingatlanforgalmazás és a munkaerő-toborzás. Az utóbbi területen lehetővé teszi az álláskeresők adatainak tárolását, az emberek teljes karrierútjának nyomon követését. Ez azt jelenti, hogy nemsokára a toborzással foglalkozó cégek informatikai rendszerének gerincét fogja képezni a blokklánc, és nagy kereslet lesz a részükről a technológiához értő szakemberek iránt.

Mit hoz a jövő?
Ez a technológia még gyerekcipőben jár, így mindennapjainkban még nem érezzük a hatását, de néhány iparágban már megmutatta az oroszlánkörmeit, és kezd bekerülni a köztudatba. Így az igazi kérdés az, mi történik majd, amikor a blokklánc elkezd éretté válni.

Jelenleg a blokklánc jövőjével kapcsolatos spekuláció ahhoz hasonlítható, mint amikor 1993-ban megpróbálták megjósolni a World Wide Web jövőjét. Még túl korai bármi biztosat mondani, de abban biztosak lehetünk, hogy terjedni fog, ahogy egyre több alkalmazási esetet találnak a vállalatok. Addig nem tehetünk mást, mint hogy figyelünk és tanulunk.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.