Hirdetés
. Hirdetés

Hogyan mobilozzunk síeléskor?

|

A tél lassan beköszönt, s ezáltal a síszezon is, rengetegen veszik ilyenkor útjukat az szomszédos Ausztria vagy Szlovákia, vagy éppen Franciaország és Olaszország havas hegycsúcsai felé.

Hirdetés

A külföldi telefonálás és mobilinternetezés igen drága dolog tud lenni, de ha néhány percet rászánunk igen sok felesleges költségtől és kellemetlenségtől kímélhetjük meg magunkat - mondta Solt Ádám az internetet.hu távközlési szakértője.

Hirdetés

Bár a roaming díjaktól hamarosan búcsút vehetünk, ha Neelie Kroes digitális ügyekért felelős biztos piacegységesítési tervezetét az Európai Parlament is ratifikálja, egyelőre azonban még magasabb díjszabásra kell számítanunk, ha átlépjük a határt.

Nem olcsó a hozzáférés

A Telenor ügyfelei a cég honlapján kereshetik ki, melyik zónába tartozik az általuk felkeresni kívánt ország – a síelés céljából látogatott célpontokat általában az 1. zónában találjuk, ahol a (zónán belüli) hívások díja 91,4 forint percenként, egy SMS pedig 30,4 forintot kóstál.

A T-Mobile többféle roaming lehetőséget is biztosít, előfizetésesek számára ott van a Világjáró EU, ahol a hívások díja a kontinensen belül 91,4, a szöveges üzeneteké 30,4 forint. A Travel&Talk díjcsomag ugyanakkor előnyösebb lehet, ahol a hívások díja csak 85 forint percenként. A Domino kártyás ügyfeleknek szintén a Világjáró roaming esetében érvényes díjakkal kell számolniuk.

A Vodafone alap Roaming szolgáltatását ugyanilyen árakon kínálja, vásárolhatunk azonban tőlük Európa Napijegyet is, amely az Unióban és néhány közeli országban érvényes. Ez rendkívül előnyös lehet azok számára, akik nagyobb adatforgalommal számolnak, hiszen napi 990 forintért cserébe nem csak hazai hívásdíjakat tartalmaz, de napi 100 MB mobilnetes adatforgalmat is.
Nem árt tudni, hogy teljesen mindegy, Magyarországra telefonálunk-e haza vagy a csak néhány száz méterre lévő barátainkat hívjuk fel, ugyanazok a külföldi díjszabások érvényesülnek - figyelmeztetett az internetet.hu szakérője.

Internetet kilóra

Ha mobilinternetezni akarunk, arra is számos lehetőségünk kínálkozik – a T-Mobile-nál például az Unión belül alapból 0,1674 forint/kB az adatforgalmi díj, a Vodafone különböző napi- és hetijegyeket kínál fix adatmennyiséggel. A Telenor GPRS roaming szolgáltatása előfizetéssel 169,06 forint/MB, kártyások számára 163,84 forint/MB áron méri a netet.

Persze egyes esetekben akkor járhatunk a legjobban, ha valamely helyi szolgáltatótól vásárolunk inkább mobilinternetes csomagot arra a néhány napra, így néha jóval olcsóbban juthatunk nethez, mint saját szolgáltatónkon keresztül. Ez azonban csak akkor lehet alternatíva ha készülékünk kártyafüggetlen.

Lefedettség: jobb biztosra menni

Általánosságban elmondható, hogy a lefedettséggel nem sok problémánk lesz, bár ahogy itthon is, külföldön is a hegységek számítanak az ilyen szempontból legproblémásabb területnek. A népszerű síparadicsomok lefedésére ugyanakkor a legtöbb esetben odafigyelnek. A kellemetlenségek elkerülése érdekében persze érdemes lehet utána nézni, célállomásunkon melyik hálózatok állnak rendelkezésre. Nézzük tehát meg, hogy szolgáltatónk milyen roaming partnerekkel működik együtt, majd keressük fel a GSMA Intelligence lefedettségi oldalát, ahol szolgáltatónként és régiónként ellenőrizhetjük mindezt.

 

Ha elsősorban internetezni akarunk, akkor sem kell nagyobb vesződségre számítanunk, mivel a legtöbb esetben ez ma már alapszolgáltatás a legtöbb szállásnál. A nyugati síparadicsomokban biztosan számíthatunk rá, hogy ingyenes, nyílt WiFi hálózatok használatára nyílik lehetőségünk. Ha azonban biztosra akarunk menni, nem árt előre megérdeklődni szállásadóinktól, milyen a WiFi-helyzet náluk.

Merre jár, hol lehet

Ha túl drágának találjuk a roamingot, vagy esetleg a hálózattal, lefedettséggel akadnak gondok, adódnak alternatív lehetőségek is a kapcsolattartásra. Ha nem akarunk idomított hóbaglyokra hagyatkozni a kommunikáció során, akkor kénytelenek leszünk beruházni valamilyen eszközbe. Ez lehet például walkie-talkie, amely relatíve olcsó ugyan, ám hatótávolsága meglehetősen korlátozott. Kisebb területen, például a sípályán vagy a faluban ugyanakkor ideális lehet arra, hogy megtaláljuk egymást.

Ha tényleg semmilyen lefedettség nincsen, és muszáj valahogyan kommunikálnunk a külvilággal, akkor leginkább a műholdas telefonra hagyatkozhatunk, ebben az esetben ugyanakkor fel kell készülnünk arra, hogy tetemes összegeket fogunk kifizetni néhány percért cserébe is. Még ezt megelőzően persze bizonyosodjunk meg arról, hogy van-e hozzáférés vezetékes hálózathoz, és hogy milyen feltételek mellett használhatjuk, ha igen, hiszen ez sokkal, sokkal egyszerűbb és olcsóbb megoldás lehet.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.