Hirdetés

Hogyan működnek a zsarolóprogramok?

|

A zsarolóvírusok fejlesztése, terjesztése és a váltságdíj beszedése voltaképpen egy jól szervezett illegális üzleti vállalkozásnak tekinthető.

Hirdetés

Minden vállalkozás célja a profit maximalizálása, aminek egyik fontos eleme a megfelelő ár meghatározása. A zsarolóvírusok esetében az ár a titkosított adatok visszaállításáért kért váltságdíj. A zsarolóvírusok mögött álló kiberbűnözők nagy dilemmája, hogy kérjenek-e viszonylag alacsony összegű váltságdíjat annak reményében, hogy az áldozatok közül többen fognak fizetni, vagy pedig legyen nagyobb összegű a váltságdíj, amikor is kevesebb áldozattól söpörnek be komolyabb pénzeket. Az, hogy melyik árképzési stratégia hoz nagyobb bevételt, az a közgazdászok által a kereslet árrugalmasságának nevezett tényezőtől függ.

A Trend Micro kutatása szerint a kiberbűnözők által követelt váltságdíj átlagos összege 700 dollár körül van, azonban az esetek mintegy 20 százalékában elérheti az 1300 dollárt is. Ez meglehetősen alacsony összeg, ami azt jelenti, hogy a kiberbűnözők szerint a kereslet árrugalmassága viszonylag magas, vagyis a váltságdíj összegének kismértékű emelése nagyobb mértékben csökkenti a fizetni hajlandó áldozatok számát, ami végső soron kevesebb profitot eredményez.

Mivel azonban van különbség a váltságdíj átlagos és legmagasabb összege között, ez arra utal, hogy a hackerek még mindig tesztelik a piacot annak megállapítására, hogy milyen összegű váltságdíj eredményezi a legmagasabb profitot. Egyes kiberbűnözők például ugyanannak a zsarolóvírusnak többféle változatát terjesztik, amelyek abban különböznek egymástól, hogy más összegű váltságdíjat kérnek az áldozatoktól.

A Recorded Future nevű amerikai biztonsági cég pedig nemrégiben egy olyan zsarolóvírust fedezett fel, amely attól függően változtatja a váltságdíj összegét, hogy az áldozat számítógépe mely országban található. A módszer megalapozottságát jól mutatja, hogy a Fatboynak elnevezett rosszindulatú program az ármegállapításhoz az Economist-féle Big Mac indexet használja. Ez azt jelenti, hogy a vírus magasabb összegű váltságdíjat kér a gazdagabb országban élőktől.

Egy másik üzleti fogás a kiberbűnözők részéről, hogy jelentős, gyakran 50 százalékos árengedményt adnak azoknak az áldozatoknak, akik három napon belül fizetnek, ezzel ösztönözve őket a gyors döntésre.

Hirdetés
Hirdetés
Ügyfélszolgálati változás!
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://computerworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.