Hirdetés
. Hirdetés

Hol késik a TITAN?

|

A kormány késlekedik az öt párti egyeztetés ellenére, a MEFIT alapítvány azonban még bízik abban, hogy másfél évvel a bejelentés után elindul a TITAN program.

Hirdetés

Steve Ballmer aláírásával el kellett volna indulnia annak a széles szakmai támogatást élvező programnak, amely a kkv-k informatikai fejlesztését, oktatását, felzárkóztatását célozta. A megvalósításra létrejött alapítvány sajtótájékoztatóján azonban senki sem tudta a választ a jogos kérdésre, hol is késik a TITAN?

Drajkó László a Microsoft vezérigazgatója – a MEFIT kuratóriumának vezetőjeként – felvázolta, hogy mi is történt az elmúlt másfél évben. Kihangsúlyozta, hogy a kormány részéről – a miniszterelnök váltás ellenére – meg van a szándék a program beindítására, de konkrét lépésekről nem tudott beszámolni.  

Elmondta, hogy a MEFIT széles támogatói körébe a nyílt forráskódú közösség képviselői is bekapcsolódtak, s kiemelte, hogy a program késedelmes indulása évi 2.2 milliárd értékű licenc, oktatás és pénzügyi jellegű támogatástól zárja el a kis- és középvállalkozásokat.

Mi volt az eredeti elképzelés?
A keretprogramot  a Microsoft Magyarország, a Cisco Magyarország, a HP Magyarország, az Intel Magyarország, a Magyar Telekom, a Revolution Software, az Xapt, a FreeSoft, valamint az Inforum, az IVSZ, a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság és az Enterprise Europe Network-ből álló állandó szervezet, a MEFIT (Magyar EU Fejlesztési Igazgatótanács) alakította ki, és bízta meg a Magyar Vállalkozásfejlesztési Alapítványt a program hosszú távú menedzselésével.

2008 májusában még az volt a cél, hogy az első évben 10 ezer informatikai szakemberhez, 25 ezer üzleti vezetőhöz jusson el a program, illetve ezen túlmenően százezres nagyságrendben a munkavállalókhoz is. A mintegy 10 milliárd forint forrásigényű TITAN-programot 2009-2010-2012-re terveték.

TITAN Keretprogram elsődleges és legfontosabb célja az IKT-képzettségek foglalkoztatási fókuszú fejlesztése lenne Magyarországon. Elsősorban a magyar vállalatok európai és nemzetközi versenyképességének növelésére és a digitális gazdaság követelményrendszerének elsajátítására fókuszál. Céljai között szerepel a KKV-k technológiaváltáshoz való alkalmazkodásának felgyorsítása, a munkáltatók képzési kultúrájának a piaci követelményekhez igazítása, az egységesített akkreditációs és certifikációs pillérek felállítása, illetve a képzésben részesülők pályázati adminisztrációs- és önrész-terheinek minimalizálása.

A MEFIT most jelenlevő képviselői sürgették a program beindítását, de a késlekedés okát firtató újságírói kérdésre válaszolni nem tudtak. A sajtótájékoztatón a kormányzati oldal nem képviseltette magát, így az illetékesek nem kommentálták a program elcsúszását.

Az mindenképpen elgondolkodtató, hogy a MEFIT alapítvány weboldalán a legfrissebb hír 2008 novemberi, s a tegnapi sajtótájékoztatóig szinte semmit sem tudott a sajtó a másfél éve hatalmas hírverést kavart TITANról.


A felvételek az aláírási ceremóniáról 2008-ban készültek.

Elindul?
A sajtótájékoztatón elhangzott adatok alapján, a program úgy tűnik mégis csak valahogy el indul hamarosan, de célja a magasztos célok helyett inkább egyfajta válság enyhítő, lemaradás csökkentő szerepet tölt majd be. Ezt is csak akkor, ha a kormányzat a miniszterelnök által vállalt kötelezettségeit teljesíti.

A MEFIT beszámolt egy programiroda felállításáról, amely pályázati pénzekből kívánja a programkoordinációját megvalósítani, természetesen a kormányzati szerepvállalás nélkül ennek sincs különösebb jelentősége.

A TITAN pedig az a program, amely mellé 2007 óta öt párti támogatást tudott szerezni az informatikai szakma, s a ünnepélyes dokumentum aláírásokkal komoly ígéretek is jártak az ICT szektor szereplő irányába. A lehívható uniós pénzek azonban a tétovázás miatt továbbra is elérhetetlenek a MEFIT számára.

A program tető alá hozói szerint a hazai kis- és középvállalati szektor döntéshozói, cégtulajdonosai elenyésző mértékben költenek informatikai képzésre, s így nincsenek is tisztában azzal, hogy az informatika segítségével milyen versenyelőnyre tehetnének szert. A TITAN csúszása így egyértelműen a lemaradozást hozhatja, s hiába a lelkesedés, ha a kormányzati oldal csak részprogramokat épít be a válságkezelő csomagjába, a nagy volumenű tervből így lesz elaprózódó, életképtelen, lassan feledésbe merülő idea.

Ahogy a sajtótájékoztatón Detrekői Ákos adatokkal is alátámasztotta, a hazai informatikai skill fejlesztése nélkül csak sereghajtók lehetünk Európában, ha már most nem vagyunk azok.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.