Hirdetés
. Hirdetés

Hónom alatt az irodám

|

Tábla PC-ből noteszgéppé nőtte ki magát a HP érintőképernyős masinája. A gépben minden megtalálható, tökéletessé a magyar kézírásfelismerés teheti. A HP Compaq 2710p-t teszteltük.

Hirdetés

Azt terveztem, hogy a tábla PC utódnak számító destop replacement, vagyis asztali gépet helyettesítő HP Compaq 2710p-ről szóló tesztet stílusosan magán a gépen írom meg, úgy hogy az érintőképernyőre kézzel, vagyis a melléklet ceruzával írok. Ez sajnos nem volt kivitelezhető, mert az angol Windows Vista Business csak angol - no meg kínai vagy japán - nyelven ismeri fel a betűket. Így maradtam a régi, jól bevált noteszgépnél.

Nem szoktam teljes konfigurációkat tesztelni, a választás azért esett rám, mert otthon egy HP Compaq Tablet PC TC 1100-at használok, így volt mivel összehasonlítani az új szerzeményt. Amiért az otthoni gépet szeretem: billentyűzete lecsatlakoztatható a képernyőről, így a képernyőt a hónunk alá tudjuk csapni, jegyzeteléshez pedig ez is elég. Ezt a lehetőséget a HP Compaq 2710p-nél, de már a TC 1100-ast is követő sorozatoknál is megszüntették. Így tehát adott egy nagy érintőképernyő, amire egy billentyűzetet csatoltak. Viszont ez a billentyűzet az elődtől eltérően teljes értékű. A képernyőt vagy egyszerűen rácsukjuk a billentyűzetre, mint ahogy az laptopoknál szokás, vagy pedig kicsavarjuk, és eltakarjuk vele a billentyűzetet, így óriási digitális noteszként tudjuk használni a gépet.

hp.jpg

A széles vásznú képernyő elődjéhez képest jobb minőségű, nem annyira csillog, és nagyobb is (12,1 hüvelykes). USB portból csak kettőt sikerült a gépbe beépíteni, de cserében van SD kártyaolvasó és mini Firewire csatlakozó is. A szokásos portok megvannak, analóg képernyőre, illetve kábellel internetes hálózatba tudjuk csatolni a gépet. A wireless kapcsolódási lehetőség is be van építve, még egy kis antenna is van a képernyő tetején, amit ha kipattintunk, javítja a jel vételi minőséget.

Ha már a kipattintható meglepetéseknél tartunk, akkor meg kell jegyezni, hogy a képernyő tetején - vagy oldalán, attól függően, hogy tartjuk a gépet - van egy gomb, amit ha benyomunk, akkor egy kipattanó fedő alól fény világítja meg a billentyűzetet. A gomb mellett van a 2 megapixeles webkamera. Ugyancsak extra a képernyő oldalán található ujjlenyomat-olvasó. A gép dokkolóba is helyezhető; ez egy asztali gépet helyettesítő eszköznél igen fontos. Optikai meghajtó - tábla PC-hez méltóan - nincs rajta.

A régi tábla PC-nél a képernyő szélén helyezkedi el az a gomb, amit ha megnyomunk, akkor a képernyőn lévő kép átfordul. A mostani tábla PC-nél ezt besüllyesztették oldalra, és egy resetgombhoz hasonlóan a ceruzánk hegyével nyomható be. Ugyanitt van a Ctrl-Alt-Del billentyűzetkombinációt helyettesítő gomb is. Míg a régebbi gép képernyője intenzív használat után eléggé meleg lesz, a képernyő egyáltalán nem forrósodik, és a billentyűzet alatt is alig éreztünk némi melegedést. Fura, hogy a billentyűzeten a space gombtól jobbra besüllyed a gépház, és ha megnyomogatjuk, látszik, hogy semmi sincs alatta.

A gép belsejéből nem sajnálták az alkatrészeket és a szoftvereket. 1,2 Ghz-es Intel Core Duo processzoros gépről van szó - Centrino Pro processzort építettek a gépbe, ami azt jelenti, hogy az Intel V-Pro technológiáját már tartalmazza, ami vállalati környezetben igen fontos. A tesztgépben 2 Gb-nyi memóriát tettek. 100 Gb-os Toshiba merevlemezt építettek bele, ami az első 1,8 hüvelykes, 100 Gb-os merevlemezek közé tartozik.

A régebbi tábla PC-ktől eltérően nem Tablet PC edition operációs rendszer van a gépen, hanem a normál gépeken is megtalálható Windows Vista Business. Korábban a kézírás-felismerés és az érintőképernyő miatt volt szükség az operációs rendszer külön válfajára. Az angol kézírás-felismerésen érződik, hogy jóval kidolgozottabb, érettebb változat, mint a régebbi tábla PC-kben lévő megfelelői.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.