Hirdetés
. Hirdetés

Hordozható immerzív interaktív tér

|

Anna Frank és sorstársai történetével ismerkedhetnek meg a porig égett koncentrációs tábor rekonstruált 3D virtuális modelljének segítségével egy október 15-én nyíló németországi kiállítás látogatói. A 3D 360 fokos kamerával felvett, hordozható immerzív interaktív tér a Műegyetem fejlesztése.

Hirdetés

Az Európai Unió által támogatott CEEDs (Collective Experience of  Empathic Data Systems) projekt (http://ceeds-project.eu/) keretében Takács Barnabásés kollégái a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen olyan hordozható vizualizációs környezetet építettek (pXIM CAVE rendszer), amely hat oldalról vetített képpel,  8 darab Kinect érzékelőből épített speciális 3D 360º kamerával, egy multikamera-ívvel, interaktív szőnyeggel (CapRug), vezeték nélküli biofeedback inggel és agyhullámokat közvetítő EEG-vel segíti a kutatók munkáját.

A CEEDs projekt célja olyan újszerű, integrált és interaktív technológiák kifejlesztése, amelyek segítséget nyújtanak az érzelemek, intuitív megérzések és tudatalatti reakciók – mint a tudás alapvető formáinak – felszínre hozásában.  A  tudományos adathalmazok vagy más vizualizált, esetleg erős érzelmi töltettel rendelkező tartalmak  interaktív 3D terekben történő  tanulmányozása során a testen viselhető vezeték nélküli érzékelők, speciális 3D kamerák, valamint agy-gép interfészek adatait rögzítik, majd analizálják, hogy a tudatalatti érzelmeket és implicit válaszokat a szakértők  analizálhassák.

A CEEDs pXIM2.0 alkalmazási területei között szerepel agyi területek összefüggéseinek vizualizációja, kollektív érzelmi élmények rögzítése. További lehetőség, hogy olyan 3D helyreállító eszközökkel látja el a régészeket, amelyek a háromdimenziós tárgyak ismert tulajdonságait, valamint az azokhoz kapcsolódó földrajzi adatokat automatikusan egy szintetikus valóságképben jelenítik meg.

3D 360º kamerát a világ első interaktív 3D épületvetítésének részeként először a genfi épületvetítés fesztiválon mutattak be (https://vimeo.com/47928636), ahol a Bordos Artworks-szel együttműködve a kamerák a sötétben mozgó 2000 fős tömeget figyelték; ez a kollektív mozgás vezérelte az épületre vetített részecskerendszer. A Bordos Artworks magyar közönség előtt legközelebb október 6-án a PaintUP keretei között látható.

A CEEDs pXIM rendszer október 15-én indul a németországi Bergen Belsen holokauszt memorialhoz, ahol Anna Frank és sorstársai történetét egy interaktív kiállítás keretei között segíti bemutatni. A porig égetett koncentrációs tábor rekonstruált 3D virtuális modelljét – amelyet a barcelonai UPF egyetem készített – a látogatók most kollektíven navigálhatják az új technológiával, amely hozzásegít a múlt felidézéséhez, megéléséhez.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.