Hirdetés
. Hirdetés

Hova tűntek a spamek?

|

Drasztikusan csökkent a kéretlen levelek száma. Nem éri már meg spamelni.

Hirdetés

A Symantec Intelligence adatai alapján egy év alatt 82,22 százalékkal csökkent az elküldött spam üzenetek száma. Míg 2010 júliusában naponta 225 milliárd darab kéretlen levél indult el kártékony útjára, addigra ez a szám 40 milliárdra csökkent. Egy másik adat: egy évvel ezelőtt a spamek a web levélforgalmának még a 90 százalékáért voltak felelősek, mostanra azonban 79,9 százalékra csökkent le a rosszindulatú üzeneteket aránya. A Symantec méréseit egyébként a Cisco is alátámasztja, amely cég szerint egy év alatt 300 milliárdról 40 milliárdra esett vissza a kiküldött kéretlen levelek száma. Azaz a két cég egyvalamiben egyetért: a korábban sok fejtőrést okozó spamek lassan háttérbe szorulnak.

 

 



Mi történt? Martin Lee, a Symantec szakértője szerint a nagyobb spam hálózatok lekapcsolása hozta meg a régóta várt eredményt. A Spamit lekapcsolásával például napi 100 milliárd, míg a Rustock botnet megbénításával napi 44,1 milliárd rosszindulatú üzenet postázását akadályozták meg, amelyek mellett több kisebb botnetet is utolértek a hatóságok. A talpon maradott spammerek pedig nem növelték a kapacitásukat, sőt a Bagle például 8.3 milliárdról 1,6 milliárdra csökkentette tavasszal a napi spam mennyiségét.

Nem jövedelmező a spam

Robert Soloway, az amerikai Computerworld által megszólaltatott "spam király" szerint ugyanis már nem lehet megélni a kéretlen levelek kiküldéséből. A 90-es évek végén Soloway a saját bevallása szerint napi 20 ezer dollárt keresett meg a kártékony cselekedetével. Ennek megfelelően a spammer drága autókkal járt, Armani ruhákat viselt, és élvezte az életet. 2011-ben azonban szerinte ebből már nem lehet megélni.

A négy éves börtönbüntetéséből szabaduló Soloway elmondása alapján 2007-ben már hanyatlott az "üzlet". A spam-filterek ugyanis túl fejletté váltak, 1997-ben egy üzenetküldő szerverrel és egy Earthlink fiókkal kaszálni lehetett. Tíz évvel később viszont már 100, vagy akár ezer fiókkal, számítógéppel és domain címmel kell rendelkezni, hogy valaki sikerrel tudja megkerülni a védelmi vonalakat. Így amikor Soloway felhagyott a cselekedetével, akkor naponta már csak 20 dollárt keresett.

 

 

 



Vagyis a fejlett spam-szűrők mellett már nehéz célba juttatni egy kéretlen üzenetet. Ráadásul a Pew decemberi felmérése szerint a fiatalok egyre kevesebb e-mailt küldenek, amely mellett egyre több időt töltenek a különböző közösségi oldalakon, valamint csevegnek és SMS-eznek. A kutatás megállapítása alapján a 70 évesek körében már nagyobb jelentőséggel bír az e-mail, mint a tinédzsereknél. Az internetezési szokásokat a spamerek is követik, akik a közösségi oldalakra helyezték át tevékenységüket (elég csak a kamu Facebook hivatkozásokra gondolni). A bűnözői csoportok pedig a pénzszerzés érdekében egyre inkább a célzott támadásokat preferálják, amilyen volt például az RSA, vagy az amerikai Citigroup elleni akció.

Diagram forrása: Symantec

 

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.