Hirdetés
. Hirdetés

HP: Nem tudtuk, hogy Szíriának adják el a technológiánkat

|

A sajtó tavaly számolt be arról, hogy egy az elnyomó szíriai kormánynak dolgozó olasz cég viszonteladókon keresztül HP-technlógiákat vásárolt egy, az állampolgárok megfigyelését és nyomon követését célzó rendszer kiépítéséhez. Mint kiderült, a gyártó nem tudott az üzletről.

Hirdetés

A nemzetközi sajtó tavalyi híradásaiban – ha áttételesen is, de – összefüggésbe hozta a Hewlett-Packardot (HP) a szíriai kormánnyal. Számos jelentős orgánum – köztük a Bloomberg – is beszámolt arról, hogy az Area SpA nevű olasz vállalat viszonteladókon keresztül különféle HP-technológiákat szerzett be, amelyeket a szíriai kormány megbízásából indított, a „helyi állampolgárok kommunikációjának nyomon követésére és adatútvonalaik feltérképezésére” alkalmas hálózatok kiépítését célzó „megfigyelési projektjében” használt fel.

A vállalat renoméját alaposan megtépázták az ügy kapcsán felröppent híresztelések és találgatások. Időközben kiderült, hogy a sajtó értesülései nem voltak egészen pontosak – igaz, teljességgel pontatlanok sem.

A HP nem tudott a Szíriával kötött üzletről

David Ritenour, a HP egyik vezető jogásza az Egyesült Államok tőzsdei felügyeletének (U.S. Securities and Exchange Commission, SEC) küldött levelében azt írta, hogy az Area SpA „a HP-val kötött szerződésében kötelezettséget vállalt a vonatkozó exporttörvények betartására” és „a megállapodás kifejezetten tiltja, hogy embargóval vagy más kereskedelmi szankciókkal sújtott országokban értékesítse a HP technológiáit:”

A vállalat kerek perec tagadja, hogy az Area Spa magától a HP-től szerezte volna be a kérdéses technológiákat, amelyeket „ehelyett a HP egy olyan partnerétől vásároltak meg, amelynek nem volt tudomása arról, hogy végül hol fogják felhasználni a termékeket.” A Reuters értesülései szerint egyébként a HP áprilisban, alig egy hónappal az országban dúló polgárháború kirobbanását követően, szerződést bontott az olasz vállalattal.

A helyzet dióhéjban a következő: a HP világszerte számos viszonteladóval áll kapcsolatban; egyik olaszországi partnerük eladta a kérdéses technológiákat az Area SpA-nak, amely aztán továbbértékesítette azokat a szíriai kormánynak. Sajnos, ahogy azt a HP Reutersnek nyilatkozó illetékesei is megfogalmazták: „Lehetséges, hogy a forgalmazók és viszonteladók által eladott termékeink végül olyan országokban kötnek ki, mint Irán vagy Szíria.”

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.