Hirdetés
. Hirdetés

Húszéves a GSM mobil technológia

|

Húsz évvel ezelőtt, 1987. szeptember 7-én tizenöt mobilcég egyezményt írt alá. Megszületett a Global System for Mobile, azaz a GSM, amely a kommunikáción alapuló hálózatok építését tette lehetővé.

Hirdetés

A GSM Association adatai szerint több mint 2,5 milliárd ember használja manapság a Global System for Mobile Communications (GSM) technológiát. A technológia elfogadásának sebessége nem csökken, a fejlődő országok közül egyre többen használják a hordozható készülékeket.

A mobilszolgáltatókat és -gyártókat tömörítő GSM Association vezetője, Robert Conway szerint annak ellenére, hogy a GSM technikai specifikációja már korábban megszületett az 1987-ben aláírt egyezményt tartják a mobilipar elindulási pontjának: a szolgáltatók ekkor kötelezték el magukat, hogy a GSM technológia alapján építsék fel hálózataikat.

A mobiltelefonok akkoriban a gazdagok kiváltsága volt, manapság mindenki zsebében ott van és elengedhetetlenül fontosak a mindennapi kapcsolattartásban.


Magyarországon és számos más országban is sokkal több mobiltelefon előfizetés van, mint ahány lakos.

A GSM Association adatai szerint 12 évre volt szükség ahhoz, hogy egymilliárd előfizető legyen, azután csupán 30 hónap kellett a két milliárdos előfizetői szám eléréséhez. Szakértők mind egyetértenek abban, hogy a fejlődő országokban ez az olcsó kommunikációs eszköz elengedhetetlenül szükséges a fejlődésben.

A mobil technológiában - mint a számítástechnikában általában - nincs még egyetértés abban, hogy a GSM technológia hány éves. Az Ericsson tavaly az első mobiltelefon-rendszer ötvenedik évfordulóját ünnepelte, ugyancsak tavaly emlékeztek meg arról, hogy az első GSM alapú hívás tizenöt éve történt.


Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.