Hirdetés
. Hirdetés

IBM szerint a jövő

|

Analitika, mobil, felhő és nyílt platformok; Watson átformálja az oktatást és az egészségügyet.

Hirdetés

Huszonöt iparág több mint négyezer IT szakembere osztotta meg gondolatait az IBM-mel az elkövetkező évek számítástechnika trendjeiről. A felmérés szerint az IBM Watson szuperszámítógép kifinomult analitikája több olyan iparág képét is átformálja majd, amelyben a nagymennyiségű adatok gyors feldolgozása alapvető szempont. Emellett tovább növekszik majd az igény az analitika, a mobil számítástechnika, a felhő és a nyílt forráskódú technológiai megoldások iránt.

ibm watson számítógép jeopardy
ibm watson számítógép jeopardy

Az IBM 93 ország szakembereinek megkérdezésével készített év végi trendriportja szerint a jelenleg legszélesebb körben használt technológia az üzleti analitika - az ilyen típusú szoftverek szinte minden, szervezeten belüli üzleti folyamatban jelen vannak. A válaszadók többsége úgy véli, hogy az analitikai megoldások iránti kereslet további növekedése a szoftverfejlesztés dinamikájában is megmutatkozik majd. Erősödni fog továbbá az Apache Hadoophoz és a Linuxhoz hasonló nyílt forráskódú platformok jelentősége is.

Az IBM Watson szuperszámítógép lelkét adó technológia a válaszadók szerint elsősorban az oktatásban hoz majd áttörést. A másodikként említett alkalmazási terület az egészségügy volt, amit az űrkutatás és a hadiipar követett. A megkérdezettek 70 százaléka úgy véli, hogy Watson képessége a hatalmas adatmennyiségek feldolgozására elsősorban az analitika területén kamatozik majd, de csaknem ugyanennyi válaszadó szerint a mesterséges intelligencia fejlődéséhez is hozzájárulhat.

A válaszadók 87 százaléka szerint a nyílt forráskódú platformok és technológiák kiemelt szerepet játszanak majd az alkalmazásfejlesztésben. A következő két évben pedig a szervezetek 75 százaléka kötelezi el magát a felhő technológia mellett. A megkérdezettek 51 százaléka nyilatkozta, hogy a felhő technológia már most helyet kap vállalatuk mobil stratégiájában. És végül még egy érdekesség: a közösségi megoldások üzleti alkalmazásában a kulturális különbségek fontos szerepet játszanak. Indiában 57, az Egyesült Államokban 45, Kínában pedig 44 százalékos a közösségi technológiák elfogadottsága. A legelutasítóbb Oroszország, 19 százalékkal.

"A felmérés eredményei magukért beszélnek: a felhő, a mobil, a közösségi üzlet és az üzleti analitika kinőtte a „niche" kategóriát, és ma már része minden modern szervezet IT stratégiájának." - fogalmazott Jim Corgel, az IBM fejlesztői kapcsolatokért felelős vezetője - „Azok az IT szakemberek, akik képesek lépést tartani e technológiák fejlődésével, már most felkészülhetnek a következő években jelentkező növekvő üzleti igények kielégítésére."

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.