Hirdetés
. Hirdetés

IDC: a gazdasági bajok miatt csökkennek az idei globális okostelefon-szállítások

|

Regionális szempontból a gazdasági válság jelentősen nehezebben érintette a feltörekvő piacokat, ahol a kiszállítások nagy része a 400 dollár alatti készülékekből származik.

Hirdetés

Az IDC legfrissebb, Worldwide Quarterly Mobile Phone Tracker előrejelzése szerint az okostelefonok szállítása 6,5 százalékkal, 1,27 milliárd darabra csökken 2022-ben. E mögött a rekordot döntő infláció, a geopolitikai feszültségek és más makrogazdasági kihívások állnak, amelyek jelentősen visszafogják a fogyasztói keresletet.

Ennek eredményeként a legfrissebb előrejelzési adatok három százalékpontos csökkenést jelentenek a korábbi előrejelzésekhez képest. Az IDC azonban arra számít, hogy a visszaesés rövid távú lesz, és a piac 2023-ban 5,2 százalékos éves növekedéssel, hosszú távon pedig ötéves összetett éves növekedési rátával (CAGR), azaz 1,4 százalékos növekedési ütemmel fog újra fellendülni.

Hirdetés

"A piacot tavaly óta lehúzó kínálati korlátok enyhültek, és az iparág keresletkorlátozott piacra váltott. A csatornák magas készletei és az alacsony kereslet, amely nem utal azonnali fellendülés jeleire, pánikba ejtette az OEM-gyártókat, és drasztikusan csökkentette a 2022-re szóló megrendeléseiket. Az elmúlt tizenkét hónap eseményei 150 millió darabot faragtak le a 2022-es piacról a 2021 második negyedévében adott előrejelzésünkhöz képest" - mondta Nabila Popal, az IDC kutatási igazgatója.

"A darabszámcsökkenés ellenére az átlagos eladási árak (ASP) 10 százalék nőttek éves szinten a második negyedévben, és az előrejelzések szerint 6,3 százalék nőnek az egész évre vonatkozóan. A prémium szegmens (800 dollár felett) ellenállónak bizonyult a gazdasági zavarokkal szemben, és részesedése négy százalékponttal, a teljes okostelefon-piac 16 százalékára nőtt, és tovább fog növekedni. Ebbe beletartoznak az összehajtható készülékek is, amelyek jelenleg a leggyorsabban növekvő szegmenst alkotják, amely 2022-re várhatóan 70 százalék nő éves szinten, és eléri a 13,5 millió leszállított készüléket" - tette hozzá a szakember.

Regionális szempontból a gazdasági válság jelentősen nehezebben érintette a feltörekvő piacokat, ahol a kiszállítások nagy része a 400 dollár alatti készülékekből származik. Közép- és Kelet-Európa (CEE) teljesítménye 2022-ben várhatóan 17,4 százalék csökken, míg a korábban 3,0 százalékos növekedést prognosztizáló ázsiai/csendes-óceáni térség (Japán és Kína nélkül) (APeJC) 2022-ben várhatóan 4,5 százalékkal esik vissza.

A legjelentősebb volumencsökkenés azonban Kínából érkezik, amely az előrejelzések szerint 12,5 százalékkal, azaz nagyjából 41 millió darabbal esik, ami az idei teljes csökkenés közel felét teszi ki. Ezzel szemben a fejlett piacok, mint Észak-Amerika (USA és Kanada) és Nyugat-Európa az előrejelzések szerint sokkal jobban teljesítenek 2022-ben. Az Egyesült Államok viszonylag változatlanul 0,3 százalékos növekedést fog felmutatni éves szinten, míg a kanadai piac valamivel jobban fog teljesíteni 3,2 százalékos növekedéssel, Nyugat-Európa pedig csak enyhe, 0,7 százalékos csökkenést fog elszenvedni.

Az 5G készülékek globális szállítása 2022-ben várhatóan 23,6 százalékkal nő az előző évhez képest, és az összes szállítás több mint felét (54 százalékát) teszi ki 688 millió készülékkel és 616 dolláros ASP-vel. 2026-ban az 5G hosszú távon az előrejelzések szerint 79 százalékos volumenarányt ér el, 444 dolláros ASP-vel. Ezzel szemben a 4G ASP 2022-ben 176 dollár lesz, és az előrejelzési időszak végére 106 dollárra esik vissza. Ennek eredményeként az okostelefonok teljes ASP-je a 2022-es 413 dollárról 2026-ra 373 dollárra csökken.

"A piac felső rétegének ellenállóképessége az iOS sikerének bizonyítéka, amely 2019 óta nem tapasztalt egész éves szállítási visszaesést. Az általános piaci visszaesés ellenére az iOS-szállítások 2022-ben is pozitívak maradnak, 0,5 százalékos növekedéssel. Emellett az operációs rendszer minimális növekedést fog mutatni az előrejelzési időszak során, az ASP-k jóval 950 dollár felett mozognak majd. Ami a világ legnépszerűbb operációs rendszerét, az Androidot illeti, 2022-ben közel 8 százalékos visszaesés várható, de 2023-ban 6,2 százalékos növekedéssel szépen fellendül. Ám a piac alsó szegmense 2022-ben sem járt jól, mivel a 200 dollár alatti Android-alapú készülékek kiszállításai az első negyedévben 22,4 százalékkal, a második negyedévben pedig 16,5 százalékkal csökkentek. Pozitívum, hogy az 1000 dollár feletti készülékek 35,2 százalékos növekedést mutattak, köszönhetően a prémium zászlóshajóknak és az összehajtható készülékek közelmúltbeli piaci sikerének" - mondta Anthony Scarsella, az IDC kutatási igazgatója.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.