Hirdetés
. Hirdetés

IDC: gyorsan nő a globális félvezetőpiac, de az ellátási lánc zavarai tovább kísértenek

|

A félvezetőgyártók között a Samsung átvette a vezető helyet az Inteltől.

Hirdetés

Az IDC piacelemző cég szerint a félvezetőkből származó világszintű bevételek 2022-ben várhatóan elérik a 661 milliárd dollárt, ami 13,7 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest. Már a 2021-es 582 milliárd dolláros bevételi eredményt is erősnek tartották, de ahhoz képest is gyorsan nő a piac.

A gazdasági ágak szerinti kereslet 2021-ben az iparban (30,2%), és az autóiparban (26,7%) volt a legerősebb. A vezető növekedési alkalmazások az 5G telefonok, játékkonzolok, vezeték nélküli hozzáférési pontok, adatközpontok és a viselhető eszközök voltak. Az IDC várakozásai szerint ezek az alkalmazások 2022-ben is növekedni fognak, de összességében enyhébb mértékben, mivel a fogyasztóbarát piacokon az év negyedik negyedévére lassulás várható.

Hirdetés

Az érett folyamatcsomópontok (régebbi, 40 nm-es vagy magasabb értékkel dolgozó gyártási folyamatok) által kiszolgált végpiacokat érintették leginkább a félvezető-ellátási korlátok, mivel a gyártók lelassították a gyártósorokat vagy az új termékek és funkciók bevezetését. Ezek a hiányok az átlagos eladási árak (ASP) emelkedéséhez vezettek, mivel a kereslet a legtöbb eszközalkalmazásban nőtt az elmúlt néhány évben.

A félvezetőgyártók között a Samsung átvette a vezető helyet az Inteltől, mivel a memóriaeladások 2021-ben jelentősen gyorsabban nőttek, és a 2020-as 57,7 milliárd dollárral szemben 75,8 milliárd dollárt értek el a félvezetőgyártó vállalatok bevételei. Ez 31,1 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest. Az első 5 vállalat között volt még az SK Hynix, a Qualcomm és a Micron. A top 10 vállalat 2021-ben a teljes félvezetőpiac 58 százalékát, míg a top 20 vállalat a piac 76 százalékát fedte le, szemben a 2020-as 57, illetve 75 százalékkal, ami a vezető cégek piaci részesedésének folyamatos növekedését mutatja. Az IDC mintegy 200 beszállítót követ figyelemmel, és több mint 120 vállalatnál 20 százalék feletti növekedési ütemet tapasztalt 2021-ben.

Az IDC várakozásai szerint a front-end gyártás az idei év harmadik negyedévére kielégíti a keresletet, de a back-end gyártás és az anyagellátási lánc meghosszabbítja az átfutási időket. Ez a hiányt az év végéig, sőt 2023 első felére is kitolja. A piacelemzés 2022-re azt mutatja, hogy a félvezetőértékesítések világszerte továbbra is rugalmasak maradnak, mivel a felhő-, a hálózati infrastruktúra- és az autóipari piacok fenntartják a szekuláris növekedést, illetve az egy rendszerre jutó félvezetőtartalom az év második felében mérsékelt volumenek mellett növekszik.

Az öntödék, valamint a fabless (saját gyártási kapacitás nélküli) és IDM beszállítók által a 2021-es félvezetőhiány idején életbe léptetett hosszú távú megállapodásokkal támogatott átlagos eladási árak lehetővé teszik a kapacitásbővítéseket, különösen az érettebb folyamatvonalakon.

A memóriapiacon az IDC előrejelzése szerint a DRAM és a flash 2022-ben 18 százalékos, illetve 26 százalékos növekedést fog elérni, az év folyamán várható árcsökkenés ellenére. A világgazdaság számára ellenszelet okozó kihívások közé tartozik az infláció és az azt kezelő fiskális politika, valamint a kínai leállások és az ukrán-orosz háború hatása. Mivel Sanghajban június végén megkezdik a korlátozások enyhítését, ez a lezárt városok gazdaságának újraindítását célzó ösztönző politikákkal párosulva a kínai gazdaság mérsékelten fellendülését hozhatja 2022 második felében.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.