Hirdetés
. Hirdetés

IDC - Pezsgés a peremhálózaton

|

Kétszámjegyű növekedést mutat a vállalati peremhálózati megoldásokra fordított költés Európában az IDC friss előrejelzése szerint. Az adatok és információk azonnali elérésével piacra lépést gyorsító, ügyfélélményt javító edge megoldások szerepe a járványhelyzetben jócskán felértékelődött.

Hirdetés

Idén várhatóan 24 milliárd dollárt fordítanak majd az európai vállalatok peremhálózati megoldásokra, adott előrejelzést az International Data Corporation (IDC) júliusban elkészült, legújabb költéskalauzában (Worldwide Edge Spending Guide), amely szerint a piac biztos bővülése 2025-ig ki fog tartani. A peremhálózati megoldások a számítógépes erőforrásokat - többek között a feldolgozási kapacitást, az analitikai képességeket - közelebb viszik az adatok keletkezési helyéhez, az üzleti folyamatokat, a döntéshozáshoz szükséges elemzést az adatközponti környezeten kívül támogatják, így látványosan rövidítik az értékteremtéshez szükséges időt. A piac lendületes bővülése annak köszönhető, hogy mind több vállalat ismeri fel, edge megoldásokkal gyorsabban, biztonságosabban és megbízhatóbban, jobban skálázható módon szállíthatnak termékeket és szolgáltatásokat ügyfeleiknek.

- A járványhelyzetben minden eddiginél fontosabbá váltak a távolról elérhető szolgáltatások, az azonnal hozzáférhető adatok és információk, amelyekkel a vállalatok adatközponti környezetükön kívül is működtetni tudják üzleti folyamataikat és futtathatják munkaterheléseiket - mondta Alexandra Rotaru, az IDC kutató elemzője. - Valószínű, hogy ezek a trendek a pandémia múltán is éreztetik majd hatásukat, és formálni fogják jövőnket. A hagyományos IT-megközelítésen túllépő peremhálózati megoldások ugyanis az új igények kiszolgálására, a házon belüli adatközpontban elérhető képességek bővítésére és a digitális innovációra egyaránt óriási lehetőséget adnak a vállalatoknak.

Hirdetés

Pénzmágnes dolgok internete

Szegmensenként tekintve az edge piacot, az európai vállalatok 2021-ben is szolgáltatásokra - elsősorban a hálózati kapcsolatokat adó távközlési szolgáltatásokra, valamint a dolgok internetéhez (IoT), a robotokhoz, drónokhoz, mesterséges intelligenciához (AI), kiterjesztett és virtuális valóságoz (AR/VR) fűződő, ilyen megoldások bevezetését támogató professzionális szolgáltatásokra - fognak legtöbbet költeni. A hardverköltés szinte ugyanakkora lesz, mint a szoftverköltés. A hardverszegmensben a komoly feldolgozási kapacitással bíró, ugyanakkor a kevésbé kíméletes peremhálózati környezeti körülményeket jól viselő, nehézsúlyú edge platformok képezik a legnagyobb beruházások tárgyát. A peremhálózati szoftvermegoldások közül pedig a vállalatok különösen az adatok, a hálózati végpontok és az infrastruktúra integritását erősítő biztonsági megoldásokra költenek előszeretettel.

Az európai vállalati edge költés a következő pár évben is elsősorban a dolgok internetéhez fűződik majd, azzal együtt, hogy az AI és az AR/VR megoldásokra fordított kiadás súlya is tovább nő, prognosztizálja az IDC. A kiberfenyegetések automatizált észleléséhez és elhárításához a pénzügyi és a kormányzati szektor szereplői, valamint a közművállalatok például a mesterséges intelligenciát hívják segítségül, amely a különböző forrásokból származó információk együttes elemzésével ismeri fel az adatbázisokat és informatikai vagy kiberfizikai rendszereket fenyegető, lehetséges támadásokra utaló jeleket. A kiterjesztett és virtuális valóságra épülő peremhálózati AR/VR megoldások - például okosszemüvegek - pedig az ipari és más kritikus infrastruktúrák karbantartását, javítását és üzemeltetését segítik hathatósan. Az edge költés az említetteken túl olyan technológiai szegmensekben is érezteti hatását, mint például a 3D nyomtatás, a blokklánc, az önvezérlő járművek, valamint a viselhető és a beültethető (gyógyászati) digitális eszközök.

Ipari robotok, sokcsatornás kiszolgálás

Vertikumok szemszögéből nézve 2021-ben a gyártóiparé lesz az európai vállalati peremhálózati költés legnagyobb szelete, ahol a használati esetek zöme a dolgok internetéhez és a robotokhoz kötődik. Szenzorokat telepítve és az általuk gyűjtött adatokat kognitív rendszerekkel elemezve a gyárak működésük teljes automatizálására, a termékminőség ellenőrzésére és javítására, valamint a gépek hibamegelőző karbantartására, a nem tervezett leállások elkerülésére és a folyamatok optimalizálására is használhatják az IoT technológiát, a robotokkal és a mesterséges intelligenciával együtt.

A kiskereskedelem adja az európai vállalati edge piac második legnagyobb, egyben leggyorsabban bővülő szegmensét. A dolgok internete itt a többcsatornás (multichannel) kiszolgálást és az ügyfélélmény következetes javítását célzó kiskereskedelmi stratégiák megvalósítását támogatja a fogyasztók által használt értékesítési csatornákról és digitális eszközökről folyamatosan gyűjtött, valós idejű adatokkal. Az ügyfélélmény javítása mind fontosabb feladat ebben a gazdaságiágban, a kiskereskedők ezért adatéhes mesterséges intelligenciára támaszkodnak, hogy ügyfeleiket jobban megismerjék és igényeikhez pontosabban illeszkedő ajánlatokat adhassanak nekik. De a peremhálózati IoT-AI megoldások más módon is segítik a kiskereskedőket, akik például a polcfeltöltés optimalizálására és a bolti szarkák elcsípésére is egyre szélesebb körben alkalmazzák a valós idejű videoanalitikát.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.