Hirdetés
. Hirdetés

Ideje elhagyni az XP-t

|

Dübörög a Windows 7. A Gartner szerint érdemes hozzákezdeni a váltás megtervezéséhez.

Hirdetés

A Gartner által készített felmérések szerint a cégek jelentős része (80 százaléka) teljes egészében kihagyta a Vistát, így kliens oldali számítógépeiken jelenleg még mindig XP fut. A 2001-ben megjelent operációs rendszerhez azonban a piackutató cég tanácsa szerint nem érdemes sokáig ragaszkodni, sőt a szervezeteknek minél hamarabb egy céldátumot kell meghatározniuk a Windows 7-re való váltásra, s párhozamosan az XP elhagyására.

 

 



"Az XP folyamatosan öregszik, miközben a Windows 8 még a látóhatáron sincs, így a cégeknek hozzá kell kezdeniük a Windows 7-re való váltás megtervezéséhez" - véli Michael Silver, a Gartner vezető elemzője. Elmondása szerint ugyanis a Microsoft legújabb operációs rendszere megkerülhetetlen. Habár a redmondi szoftvercég 2014-ig nyújt terméktámogatást az XP-hez, a külső fejlesztők azonban várhatóan 2012-re teljesen magára hagyják majd az operációs rendszert, folyamatosan megszüntetve szoftvereik terméktámogatását. Ez pedig többek között biztonsági kockázatot fog jelenteni.

A Gartner ajánlása szerint így a nagyvállalatoknak még az idén el kell kezdeniük a Windows 7 tesztelését, hogy 2012-re sikeresen tudjanak Windows 7-re migrálni. Esetükben ugyanis a piackutató cég 12-18 hónapos tesztidőszakkal számol, amely elegendő idő lehet a zökkenőmentes átálláshoz. A kisebb cégek esetén természetesen jóval rövidebb migrációs időszakkal számolhatunk, de a fenti okok miatt a 2012-es váltást esetükben is érdemes fejben tartani.

Michael Silver tapasztalata alapján a szándék jellemzően megvan a cégekben, mivel sok szervezet fontolgatja a Microsoft legújabb operációs rendszerére való váltást, de sokuk ennél tovább még nem jutott. Pedig a Windows 7 gyors piacszerzése egyelőre továbbra is töretlen. Legalábbis Tami Reller, a Windows divízió pénzügyi igazgatójának elmondása alapján, aki egy konferencián 6 hónap alatt több mint 100 millió értékesített licencről számolt be. Beszédes adat e mellett, hogy számításai szerint minden másodpercben hét Windows 7-et adnak el. Ezek alapján nem meglepő, hogy a Net Applications jelentése szerint a világ gépeinek 12 százalékán már az új platform fut. Sőt a cégek is elkezdték az átállást, aminek eredményeként 12 hónapon belül a Microsoft alelnöke szerint a Windows 7 lehet e területen is a meghatározó operációs rendszer.

 

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.