Hirdetés
. Hirdetés

Letölthető az Internet Explorer 9 publikus bétája!

|

Elérhető az Internet Explorer 9 első publikus bétája, amely leginkább Windows 7 alatt képes kidomborítani a képességeit.

Hirdetés

Mától 32 nyelven (köztük magyarul is) világszerte elérhető az Internet Explorer 9 béta verziója, melyet a Beauty of the Web (Az internet szépsége) elnevezésű rendezvényen mutatnak be San Franciscóban. A bejelentéshez több mint 70 vezető webhely és nemzetközileg ismert márka csatlakozott, ezen új szolgáltatások bevezetésével mutatják be az új böngészőt.

 

 



A bejelentés kapcsán sok meglepetés nem érhette azokat, akik eddig figyelemmel kísérték a megújult böngészővel kapcsolatos híreket. Az IE 9 motorjának a fejlődését ugyanis meglehetősen jól lehetett követni, amely mellett a korábban kiszivárgott képernyőfotók is igaznak bizonyultak. Azaz a böngésző kezelőfelülete meglehetősen letisztult, és a weboldalak megjelenítéséhez sok helyet biztosít. A főablakban ennek megfelelően csupán csak pár vezérlő található meg. Ilyen a Microsoft által "Super Box" mezőnek nevezett rész, amely magában foglalja a címsort, a keresőmezőt, valamint az előzményeket. Utóbbit a redmondi szoftvercég fejlesztői továbbfejlesztették, mivel az anonim felhasználó programjuk tapasztalata alapján az emberek általában csak 6-7 oldalt látogatnak, és ezt a használatot szerették volna támogatni így. Ugyanezen logika alapján a legnagyobb ikon a "vissza" gomb lett, mivel a felhasználók leggyakrabban ezt az utasítást adják ki a böngészőben. Ezzel párhuzamosan viszont a kedvenceket csak az emberek 14 százaléka használja, így a korábbi hatalmas ikont meglehetősen kis méretűre zsugorították. Hasonló sorsra jutott a többi ikon is, amelyekből már csak három található meg a főoldalon. Úgy, mint Home, Kedvencek és Eszköztár.

 

 

 



A Microsoft elmondása szerint e változtatásokat az anonim adatgyűjtésükre alapozták. Az embernek azonban azon érzése van, hogy utóbbit lehet, hogy a Chrome fejlesztői előbb olvasták át, mivel - mint korábban írtunk már róla - az Internet Explorer 9 meglehetősen hasonlít a Google böngészőjére. A nagyobb böngészési terület például egy példa erre, de az új fül megnyitásánál is Chrome-szerű élmény fogadja a felhasználókat.

Amit még nem tudtunk

A fentebb leírtakat a korábban napvilágot látott képernyőfotók alapján már mind sejtettük, de ettől függetlenül még akadt néhány puskaporos hordó a bejelentésre. Az új funkciókat ugyanis hétpecsétes titokként kezelte a Microsoft, mivel e téren van bőven miről beszélni. Az Internet Explorer 9 kapcsán ugyanis a jelek szerint megtette azt a redmondi szoftvercég, amelyet hosszú ideje nem. Összehangolta a fejlesztést. Eddig ugyanis az IE JavaScript motorja a böngészőtől függetlenül készült, míg az éppen regnáló Windows verzióra sem építkeztek elégé. Ez megváltozott. Az Internet Explorer 9 ugyanis mind a megjelenítés, mind a funkciók használata során aktívan használja a Windows 7 beépített moduljait, így magas felhasználói élményt nyújtva. Ennek köszönhetően a sokak által kedvelt Aero Snap (mikor bal- illetve jobboldalra rögzíthetjük a futó ablakokat) már a böngészőn belül is működik, azaz a futó füleket kiragadhatjuk a programon belülről, hogy azokat a képernyő egyik széléhez igazítsuk.

 

 

 



Az úgynevezett weblap üzemmód pedig a Windows 7 új tálcájára épít, amely a weboldalakat úgy képes kezelni, mintha azok a gépen futó alkalmazások lennének. Azaz egy megnyitott weblapot bármikor leszúrhatjuk a tálcára, mely esetben az IE9 lelopja az oldal ikonját, hogy azt jelenítse meg, valamint felismeri az oldal fő színelemeit is, s azok tudatában megváltoztatja a böngésző felületét. Mindez csupán egy cool funkció lenne, ha az Internet Explorer 9 nem aknázná ki az ebben lévő lehetőségeket. A rögzített weboldalak esetén ugyanis a böngésző elindítása nélkül érhetőek a webszolgáltatások gyakori műveletei. Facebook esetén például így elolvashatjuk a híreket, a közvetlen üzeneteket, és böngészhetünk az események és barátaink között - mindezt közvetlenül a tálcáról. A Microsoft szakértőinek az elmondása alapján a weblapok esetén nincs sok módosításra szükség, hogy e tekintetben IE9 kompatibilisek legyenek, azaz hamarosan érkezhetnek a gazdag ugrólistával rendelkező webszolgáltatások és a Media Player ikonkezelését használó YouTube.

A motorház alatt

Az Internet Explorer 9 eddig kiadott előzetes tesztverzióinak köszönhetően tudhattuk, hogy a böngésző teljesen az alapokról újraépített motorja meglehetősen gyors és szabványkövető. Ezzel kapcsolatban talán egyedül hírértéke annak van, hogy még tovább gyorsult a Chakra JavaScript motor, amely immár a top négy között található, csupán az ember számára érzékelhetetlen 77 milliszekundummal lassabb, mint az a Chrome 7 Nightly. Az ACID teszten emellett a négyes előzeteshez hasonlóan az elérhető 100 pontból 95-öt tudott a böngésző összekapargatni, amely talán még a jövőben változhat.

 

 

 

 


A Microsoft elmondása szerint azonban nem érdemes kiindulni a JavaScript eredményekről, mivel a modern web, inkább a HTML5-ről fog szólni, s inkább az a fontos, hogy a böngészők hogyan képesek kezelni ezen elemeket. E téren az IE9 jól teljesít, és több fronton is megelőzi a Firefox 4 jelenleg érvényben lévő bétáját. A redmondi szoftvercég megoldása ugyanis a modern számítógépek minden erőforrását kihasználja. Ennek része az új parancsértelmező, amely a többmagos processzorok képességeit kihasználva jelentősen növeli a teljesítményt. Az Internet Explorer 9 egyben az első olyan böngésző, amely HTML5 hardveres gyorsítást alkalmaz: a videokártyák erejét kihasználva a grafikus feldolgozás nagy részét a központi processzor helyett a grafikus kártya processzorára hárítja. A grafikus feldolgozóegység használatának köszönhetően az Internet Explorer 9 számára elérhetővé válik a számítógép kapacitásának az a 90 százaléka. Ezt a böngésző fejlesztői a Windows 7 és a Vista már létező rutinjaival érték el, azaz a böngésző a megjelenítés során a feladatok jó részét átadja az operációs rendszernek, így tehermentesítve saját magát, s egyúttal gyorsítva a megjelenítést.

Windows 7-tel párban

A fentieknek megfelelően az Internet Explorer 9 nem képes Windows XP-n futni, mivel a magja erősen támaszkodik a Vistában megjelent új képességekre. Megjegyzendő, hogy az Aero Snap, illetve az új tálcakezelés ellenben a Windows 7 hozadéka, amelyet viszont a Vista tulajdonosok nem tudnak elérni. Vagyis az Internet Explorer 9 a Windows 7-re épít. Kérdéses azonban, hogy nem-e egy veszélyes taktika a Microsofttól ez a fajta bizalom. A redmondi szoftvercég ugyanis az új platformjának a gyors elterjedésével számol, ami felhúzhatja az IE9 részesedését is. Azonban ha nem így lesz, és a Windows XP gépek erősen tartják majd a pozíciójukat, akkor a Firefox és a Chrome könnyen versenyelőnyre tehet szert. Ezen esetben még akkor is, ha az IE9 nagy népszerűségnek örvend majd a Windows 7 tulajdonosok körében.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.