Hirdetés
. Hirdetés

Így húznak el a lengyelek

|

Noha a földrajzi közelség kétségtelenül északi testvéreinknek kedvez, gazdasági teljesítményük és IT-be való óriásbefektetésük miatt vannak sokkal jobb helyzetben hazánkhoz képest. Idén Lengyelország a Cebit partnerországa.

Hirdetés

Szerdán tartott sajtótájékoztatóján rántotta le a leplet a Cebit szervezősége a hazai és az osztrák újságírók előtt arról, hogyan is képzelik az idei kiállítást. Amint azt a szervezőség részéről Martina Lubov elárulta, öt megatrenddel fog foglalkozni az idei, március 5-9. között zajló rendezvény. A cloud (egyre kevésbé computing) piacát 5,3 milliárd eurósra becsülte Lubov, akinek elmondása szerint 4 év múlva ez 17 milliárdra nő - nyilvánvalóan megkerülhetetlen témája az IT-nek. Emellett a mobilitás, a vállalati közösségi megoldások, a dolgok internete (M2M) és a big data lesznek a kulcsszavak. Utóbbiról nem árt tudni, hogy egy decemberben megjelent IBM Research kutatás szerint az évtized közepére csak a szenzorok és eszközök több adatot fognak előállítani, mint napjaink teljes adattömege; emellett pedig a vállalati adatrengeteg a teljes adatmennyiség negyedét fogja kitenni.

Természetesen ezeken túl egyéb hívószavakkal is ostromolta az újságírókat a Cebit szervezősége, ilyen például a Shareconomy, vagyis a tudás, a munkaidő, a dokumentumok stb. megosztásának összességére alapuló gazdaság. A rendezvényen igyekeznek megvizsgálni majd, hogy milyen jövő előtt áll a megosztásalapú üzleti modell, mit lehet várni az ingyenes megoldásoktól, hogyan hozhatnak azok hasznot.

A Cebit négy nagy platformra osztotta témáit, melyek közül a Pro a csúcsszintű döntéshozók számára kínál ínycsiklandó témákat (internetes megoldások, business IT, telematika, professzionális és közinfrastruktúrák stb.). A Gov a kormányzati szféra kihívásaira (BI-tól a cloud computingig, eGovernmenttől az elektronikus számlázásig, de szó lesz a modern polgári és egészségügyi szolgáltatásokról illetve a dokumentummenedzsmentről is) próbál megoldásokat nyújtani. A Lab az ötletek és azok kereskedelmi forgalomban való megvalósíthatósága közé igyekszik hidat verni, többek között egyetemi, vállalati és alapkutatásokkal, alkalmazott technológiákkal foglalkozik majd, illetve oktatással, elearninggel, a városi IT-infrastruktúrák jövőjével. Végül a Life tematikája - lifestyle elektronikai eszközök, digitális média, közösségi hálózatok, sport, egészségügy, mobilitás és fenntarthatóság - a hétköznapi élet trendjeit célozza majd.

Cebit 2013 platformok logo
Cebit 2013 platformok logo

Magyarország lemaradóban

A fentiekhez hol csatlakoznak a lengyelek? Nos, a sajtótájékoztatón külön kiemelt figyelmet kapott Németország keleti szomszédja: a fővárosban működő képviselet egyik munkatársa személyesen jelent meg az eseményen és döbbentette rá a magyar médiát, mennyire másképp is lehet a gazdaságpolitikát csinálni. Tény, hogy sokat lendítettek a lengyelek gazdasági helyzetén a válságban megrendezett Labdarúgó Európa Bajnoksághoz köthető infrastrukturális beruházások, de nyilván nem (csak) emiatt lett az Európai Unió nyolcadik legnagyobb gazdasága a lengyel.

Partnerországként nem meglepő módon jelentős szerepet játszanak a lengyel kiállítók, akik mintegy 3000 négyzetméteren képviselik országuk IT tudását: a 200 kiállító arról a 16 milliárd eurós lengyel ICT piacról érkezik, ahol EU-s támogatásokkal olyan állami befektetések valósulnak meg, mint a szélessáv és az e-kormányzat fejlesztése (ezekre 1-1 milliárd eurót szán a lengyel kormány az elhangzottak szerint). Összehasonlításképp: hazánkból 12 cég vesz majd részt a hannoveri vásáron, összesen 50 négyzetméteres területen.

A lengyel-német barátság jegyében Angela Merkel, Németország kancellárja mellett Donald Tusk, Lengyelország miniszterelnöke nyitja majd meg a Cebit 2013-at.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.