Hirdetés
. Hirdetés

Így kell 3D-nyomtatott robotkart építeni - videó

|

A SZTAKI fejlesztői és kutatói videósorozatban számoltak be a folyamatról.

Hirdetés

Négyrészes videósorozat készült az ELKH SZTAKI Mérnöki és Üzleti Intelligencia Kutatólaboratóriumának munkatársai által épített, 3D-nyomtatott robotkarról. Az elsősorban oktatási célra fejlesztett robotkar a SZTAKI SmartFactory laborjában talált otthonra.

Hirdetés

A robotkart Abai Kristóf (rendszerfejlesztő mérnök), Keszthelyi Zsóka (szoftverfejlesztő) és Beregi Richárd (kutatómérnök) készítette, a videósorozat is az ő munkájukat, valamint a fejlesztés lépéseit részletezi. Az első részben a már összeszerelt robotkar előtt beszélnek arról, hogy miért pont egy 3D-nyomtatott robot előállítását tűzték ki célul, illetve milyen kihívásokkal, problémákkal szembesültek, és hogyan oldották meg ezeket.

A második részben a robot megfogóját szerelik össze, amely apró, 3D-nyomtatott alkatrészekből és csavarokból áll. Ezt követi a vezetékezésről és a kar - egyébként szintén egytől egyig nyomtatott - alkatrészeinek összeállításáról szóló harmadik rész, majd a negyedik, záró epizód, amelyben a már funkciókész robotkar működtetése és SmartFactory rendszerben elfoglalt szerepköre a téma.

A sorozatban szó esik arról, hogy mennyire bonyolult egy robotkar előállítása, illetve miért nem biztos, hogy egy ingyenesen elérhető tervrajz minden elvárásnak eleget tud tenni. A videókból kiderül az is, hogy mennyibe kerül a 3D-nyomtatott robotkar, mi mindenre jó, mik a korlátai és miért pont ezzel a viszonylag új gyártási eljárással készült.

Izgatottan várjuk a kutatók publikációját a fejlesztésről.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.