Hirdetés
. Hirdetés

Így kerülhetjük el a borsos mobilinternet számlákat

|

Bár a mobilinternet-csomagok már lényegesen áttekinthetőbbek, mint a szolgáltatás indulásakor, a fogyasztónak ma is körültekintőnek kell lennie, ha nem akar sokkoló összegű számlával találkozni - jelentette ki Takács Péter, a hírközlési fogyasztói jogok képviselője.

Hirdetés

Takács szerint a pozitívumok közé tartozik az a szolgáltatók által mára kidolgozott gyakorlat, miszerint a mobilinternet-csomagba foglalt keret elérése után a korábban fizetendő túllépési díj helyett az elérhető sávszélességet korlátozzák, ezáltal is csökkentve a magas mobilszámlák kialakulásának esélyét, valamint, hogy a korlátozás lehetőségeit, feltételeit a hirdetések szövegében is feltüntetik.

Mindezek ellenére a hírközlési fogyasztói jogok képviselője felhívja a laikus fogyasztók figyelmét arra, hogy a megfelelő körültekintés és tudatosság hiányában akár ezerszer magasabb díjat is fizethetnek azok, akik mobilinternet-előfizetés helyett a mobiltelefon-előfizetéshez tartozó alap adatcsomagokat használják! Takács Péter javasolja a felhasználóknak, hogy amennyiben mobilinternet-szolgáltatást szeretnének igénybe venni, a felhasználási szokásaik alapján mérlegeljék, hogy a mobiltelefon előfizetéséhez tartozó internetszolgáltatást vagy az erre a célra kialakított mobilinternet-csomagot választják-e, ugyanis a két szolgáltatás között óriási árazási különbség van!

Szintén gyakorlattá vált, hogy a mobilszolgáltatók, többnyire a hűség ellentételezéseként, pár hónapig ingyen vagy kedvezményes áron a fogyasztók számára mobilinternet-csomagot adnak ?ajándékba". Az általában ingyenes vagy kedvezményes időszakot azonban - amennyiben nem vagyunk kellően elővigyázatosak és nem mondjuk le időben az ?ajándékba" kapott szolgáltatást - automatikusan fizetős időszak követi. Azaz, figyeljünk arra, hogy az akár igénybe sem vett szolgáltatást mindenképpen időben mondjuk le, vagy felhasználási szokásainknak megfelelően módosítsuk!

A külföldi mobilinternet-használat még mindig jóval drágább a belföldinél, ami a kevésbé gyakorlott felhasználónak fokozott problémát jelenthet. Használat előtt feltétlenül tájékozódjunk a külföldi tarifákról, a kedvezményes külföldi díjcsomagokról a www.tantusz.nhh.hu portálon vagy a szolgáltatónknál! Huzamosabb külföldi tartózkodás esetén érdemes a tartózkodási ország egy helyi díjcsomagjára előfizetnünk.

Takács azt javasolja a fogyasztóknak, hogy a mobilinternet bel-, és külföldi használata előtt mindenképpen tájékozódjanak a mobiltelefon előfizetéséhez járó alap adatcsomag forgalmi díjairól, az internetezési szokásaihoz illeszkedő mobilinternet-díjcsomagokról, az igénybevétel leggyakoribb helyszíneinek lefedettségi adatairól (erről havonta új térképet talál a fogyasztó az NHH honlapján), az elérhető sávszélességről (GPRS, EDGE, 3G, HSDPA) és a szolgáltatási csomagokban garantált sebességről, a szándékolatlan adatbarangolás eshetőségéről, mivel a belföldi mobilinternet díjazása nem érvényes a külföldi használatra, így a külföldi használat előtt a szolgáltató mobilinternetes roamingdíjszabásáról, valamint az extrém használatot hogyan határozza meg a szolgáltató és mik lehetnek a következményei (szolgáltatói honlap, általános szerződési feltételek).


Hirdetés
Ügyfélszolgálati változás!
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://computerworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.