Hirdetés
. Hirdetés

Így védi az egészséget a mobil kamerája és az MI

|

A mobilokba épített technológiák folyamatosan fejlődnek, többek között a készülékbe épített szenzorok is, amelyek a megfelelő mesterséges intelligenciákkal kombinálva akár életeket menthetnek.

Hirdetés

Mióta okoskészülékek léteznek, azóta hangoztatják évről évre, hogy ezek mennyi mindennel járulhatnak hozzá az orvosi diagnózisok készítésének hatékonyságához, gyorsaságához és a kapcsolódó eszköztár szélesítéséhez. Folyamatosan keresik például a fejlesztők azt, hogy a mobiljaink hogyan ismerhetik fel bizonyos testi jelek alapján, ha valakinél egészségügyileg nincs minden rendben. A Microsoft szakemberei most olyan alkalmazásokon dolgoznak, melyek a mobilok kamerájával és mesterséges intelligenciával monitorozhatják, milyen kondícióban vagyunk.

Hirdetés

A Microsoft Telehealth program kutatói úgy érzik, hogy mostanra a mobilok és a mesterséges intelligenciák elértek egy olyan fejlettségi szintet, melyekre megbízhatóan lehet építeni az egészségügyben is. Ezt a folyamatot gyorsította fel a Covid-19 világjárvány kitörése, mely miatt mindennél fontosabbá vált, hogy az orvosoknak legyen segítségük a diagnózisban.

Sokszor magunk sem tudjuk, hogy mikor szorulunk egészségügyi ellátásra, még akkor sem, ha a testünk ezt már egyértelműen jelzi - csak mi valamiért ezt nem vesszük észre, vagy nem azonosítjuk problémaként. A hardverek és a szoftverek fejlődése lévén olyan diagnózisok születhetnek meg telefonunkon, melyekhez korában kórházba kellett volna mennünk.

"Az okostelefonok egyes esetekben már akár olyan, a testünkben végbemenő fizikai változásokat is képesek érzékelni, melyek akár az orvosok szeme előtt is rejtve maradnának." - írják a kutatók közleményükben.

Vegyük például a telefonok fejlett kameráit, melyek képesek észrevenni, hogy a testünk a természeti fények mely százalékát nyeli el és mennyit ver vissza. Ez alapján képesek megállapítani egy ember pulzusát, légzését, sőt még a véroxigénszintjét is.

Ennek köszönhetően a Microsoft kutatói most egy olyan alkalmazás kidolgozásába kezdtek, mely minden mobileszközön futtatható, és videó alapján képes mérni az életjeleinket. Persze ez nem válthatja ki teljesen az orvosi vizsgálatot, ahol a doktorok nem csak a látásukra támaszkodva diagnosztizálnak, de remekül előre jelezhetik, ha valaki orvosi ellátásra szorul.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.