Hirdetés
. Hirdetés

Ilyenek lesznek az okostelefonok jövőre

|

2017-ben a mobilok vékonyabbak, gyorsabbak, és lehet, hogy még okosabbak lesznek.

Hirdetés

Sok mindenre számíthatnak az okostelefont vásárló felhasználók 2017-ben. Az eszközök vékonyabbak, gyorsabbak, és talán egy kicsit intelligensebbek is lesznek, mint azt szeretnénk.

Jutányos áron kínált okostelefonokon is megjelenik például a virtuális valóság, amelyek jobb grafikus feldolgozással, nagyobb felbontású kijelzővel és még nagyobb tárhellyel érkeznek. Minden eddiginél több felhasználó fizet majd termékekért és lép be weboldalakra telefonjáról.

A mélytanulás technológiájával az okostelefonok kiismerik tulajdonosuk szokásait, és még jobb felhasználói élményt fognak neki szerezni. Jövőre az okostelefon-tervezés reneszánszát láthatjuk, egyre több készüléken váltja majd fel a vezeték nélküli fülhallgató a csatlakozóhelyet, és az USB-C is széles körben elterjed, kiszorítva a korábbi megoldásokat.

Tíz trendre érdemes lesz figyelni az okostelefonok piacán 2017-ben:

1. Új formatervezés: Az iparági pletykák szerint az Apple az iPhone évtizedes formatervének megújítására készül, a Samsung pedig egy hajlítható telefonnal léphet piacra. Nem biztos, hogy erre valóban sor kerül, de mint minden évben, jövőre is várhatók újítások. Idén például az olyan, testre szabható telefonok mutatták a trendet, mint a Moto Z és az LG G5, amelyeket részben a Google mára kifújt Ara projektje ihletett. A Lenovo idén bemutatott, óraként viselhető CPlus prototípusa már felvillantott valamit a hasonló fejlesztésekből, és mind az LG, mind a Samsung szót ejtett hajlítható kijelzővel ellátott telefonokról.

2. Gyorsabb processzorok: Jobb grafikus feldolgozással érkeznek jövőre a telefonok, amelyeken az alkalmazások sokkal gyorsabban fognak futni. A Qualcomm már bejelentette Snapdragon 835-ös processzorát, amely a legnagyobb gyártók Android alapú, csúcskategóriás készülékeibe kerülhet. Más piaci szereplők a Mediatek Helio X30-as lapkája mellett dönthetnek, amely tíz magjával rekordot tart a mobil processzorok kategóriájában. Nagyon nagy feldolgozási teljesítmény ez, a telefonok felveszik a versenyt a PC-kel.

AR-dominó a Lenovo Phab2 Pro okostelefonján, amely a Google Tango technológiáját használja

3. Virtuális valóság: A nagy teljesítményű mobil eszközök szélesebb köre olyan alkalmazások futtatására is képessé válik, mint a virtuális valóság. Telefonjukat a felhasználók például a Google DayDream View VR szemüvegébe illeszthetik, és filmeket nézhetnek rajta, játékokat játszhatnak vagy VR-világokat kereshetnek fel. A virtuális valóság jelenleg csupán néhány telefonon, közöttük a Samsung Galaxy S7-en érhető el, de jövőre több felső- és középkategóriás készüléken is megjelenik.

4. Gyorsabb LTE: Új modemtechnológiák fogják növelni az LTE sebességét. Az olyan telefonok, mint a Galaxy S7 és az Apple iPhone 7 jelenleg 600 Mbps-os letöltési és 150 Mbps-os feltöltési sebességet érnek el az LTE hálózatokon. A Qualcomm új Snapdragon X16 modemjével ez a sebesség megközelítheti az 1 Gbps-ot, ami persze a szóban forgó hálózaton, illetve a szolgáltatón is múlik.

5. USB-C: Jövőre az USB-C fogja felváltani a kiöregedő micro-USB 2.0-s portokat az Android alapú készülékeken. Rendkívül sokoldalú az USB-C - a töltésen túl nagy felbontású kijelzők, fejhallgatók, memóriakulcsok és külső tárolók csatlakoztatására is alkalmas.

6. Vezeték nélküli zenelejátszás: A telefonok többségén valószínűleg 2017-ben is lesz csatlakozó a fülhallgatóhoz, de az Apple-höz hasonlóan más gyártók is "nekibátorodhatnak" az eltávolításához. Bluetooth fülhallgatóval lehet majd használni ezeket a készülékeket, amelyet a felhasználóknak külön kell megvásárolniuk és feltölteniük, de a vezetékes csatlakozó elhagyásával a telefonok vékonyabbá és könnyebbé válnak.

7. Gyorsabb töltés: USB-C kábelen keresztül a telefonok akkumulátora az eddiginél sokkal gyorsabban feltölthető. A Qualcomm jövőre megjelenő Quick Charge 4 technológiájával a készülék például öt órán át használható lesz mindössze öt perc töltés után.

8. Még okosabb telefonok: A Lenovo Phab 2 Pro AR-telefonjai felismerik a kamerájuk látómezejébe kerülő tárgyakat, azokról releváns információt jelenítenek meg a kijelzőjükön, és segítségükkel feltérképezhetők a belterek. A kiterjesztettvalóság-alkalmazás jól példázza, hogy a telefonok milyen irányban fognak továbbfejlődni. A mélytanulás technológiájával a készülékek még jobb felhasználói élményt adnak majd. Idővel a telefon például kiismerheti, hogy az egyes alkalmazások miként használják a hardvert, és módosíthatja az energiafelhasználást az akkumulátor-idő meghosszabbítása érdekében.

9. Bluetooth 5: Hamarosan megjelenik majd az eszközökben a Bluetooth 5 vezeték nélküli hálózati technológia, amely elődjénél, a Bluetooth 4.2-nél kétszer gyorsabb és négyszer akkora hatósugarú. Ha valamilyen tárgy nem takarja ki a másik készüléket, a Bluetooth 5 akár 400 méterre is elérhet, egyébként elemzők szerint realisztikusabb 120 méteres hatósugárra számítani. Ez is elegendő ahhoz, hogy egy vezeték nélküli hangszóróhoz csatlakozzon a telefon a lakásban, vagy a felhasználó távolról kizárja vele a kocsi ajtaját.

10. Nagyobb tárhely: Sosem árt, ha a telefon tárkapacitása nagyobb, akár videókat, fotókat vagy játékokat mentene készülékére a felhasználó. Jelenleg a telefonok belső memóriája nem megy 256 gigabájt fölé, a bővítésre használható SD kártyák maximális mérete pedig 512 gigabájt. A SanDisk azonban már idén bemutatta az 1 terabájtos SD kártya prototípusát. Egyelőre nem tudni, hogy ez mikor kerülhet forgalomba, de a nagyobb kapacitású SD kártyák már megjelentek a látóhatáron.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.