Indul az európai lézeres űrkommunikációs rendszer

|

Az EDRS 1,8 Gb/s-os sebességgel továbbítja az adatokat a műholdak között.

A műholdakat nagy sebességű adatátvitellel összekötő űrbéli adatsugárút kiépítésének fontos lépése az Eutelsat 9B műhold e heti pályára állítása. A műhold fő funkciója több száz televízió csatorna sugárzása lesz az európai nézők számára, de szintén tartalmazni fogja az Európai Űrügynökség European Data Relay System (EDRS) nevű kommunikációs rendszerének első csomópontját. Ha az EDRS beválik, a kutatók a mainál sokkal gyorsabban tudják majd begyűjteni az alacsony (400-800 kilométeres magasságban) Föld körüli pályán keringő műholdak adatait. Ezek a műholdak 90 perces keringésük során csupán 10 percig vannak kapcsolatban földi irányító központjukkal, így tárolniuk kell a begyűjtött adatokat, mielőtt továbbítani tudják azokat.

Az EDRS az adatokat egy geostacionárius (36 ezer kilométeres magasságban lévő) pályán keringő műholdra küldi, amely hosszabb ideig tud kapcsolatban maradni az adatszolgáltató műholddal, a földi állomással pedig állandóan kapcsolatban van.

Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!