Hirdetés
. Hirdetés

Indul az MTV retro csatorna!

|

Ki mit tud? Táncdalfesztivál, Cimbora...

Hirdetés

A tervek szerint 2013. december 20-án indul a Magyar Televízió 3-as csatornája, az M3, amely archív tartalmakat, sorozatokat, vetélkedőket, videoklipeket sugároz majd, mondta Solt Ádám az internetet.hu távközlési összehasonlító portál szakértője.

 

December 20-án este 18.00 órakor kezdi meg a sugárzást az új adó, melynek elindítása már a 2000-es évek elején felmerült. A Közszolgálati Archívum felvételeit fogja sugározni; régi filmeket és sorozatokat, mint például a Szomszédok; gyerek- és ifjúsági műsorokat, mint a Cimbora vagy a Kölyökidő; illetve vetélkedőket és tehetségkutató versenyeket, mint a Ki mit tud? vagy a Táncdalfesztivál. A magyar műsorok mellett sikeres külföldi tartalmak is szerepelnek majd a kínálatban. Az M3 csatorna január 7-ig ingyenesen lesz nézhető, utána viszont csak az alábbi linken elérhető TV csomagok előfizetői élvezhetik: http://www.internetet.hu/m3.html

Tematikus televíziós csatornák Magyarországon

Az M3 várható sikerére és nézettségére a Magyarországon működő más tematikus csatornák adatai alapján lehet becsléseket tenni. Hazánkban számtalan sport-, hír-, film-, gyerek-, zene-, életmód- és ismeretterjesztő csatorna működik. A népszerűbb sportcsatornák közé tartozik például az EuroSport és a Sport 1; a hírcsatornák közé a Hír TV vagy az ATV; a filmcsatornák közé a Cool vagy a Fim+; a gyerekcsatornák közé a Minimax vagy a Disney Channel; a zenecsatornák közé MTV Hungary vagy a Nóta TV; az életmódcsatornák közé a TV Paprika vagy a FEM3; az ismeretterjesztő csatornák közé pedig az Animal Planet vagy a National Geographic.

A tematikus csatornák nézettsége

Bár a tematikus csatornák jellemzően rosszabbul teljesítenek a kereskedelmi és a közszolgálati csatornáknál, egyre erősödik a piacuk. A válságban például ezek visszaesése számottevően kisebb volt, mint a nagyobb csatornáké. Egyes adók pedig egyenesen kezdik kinőni a kereteiket; a Cool vagy a Film+ filmcsatorna nézettsége például a közszolgálati adókéval vetekszik. Egy 2012-es adat szerint a 18–49 évesek körében a legnézettebb a két legismertebb kereskedelmi csatorna 17,5, illetve 14,3 százalékkal. A közszolgálati adók közül az M1 nézettsége 5,9, az M2-é 1,7, a Duna TV-é pedig 1,1 százalék volt. A legnézettebb tematikus csatorna a Cool, a Viasat3 és a Fim+ volt 5,5, 5, illetve 4,6 százalékkal. A legnépszerűbb tematikus csatorna nézettsége ráadásul az előző évhez képest 1,1 százalékkal nőtt. A kevésbé jól teljesítő tematikus adók közé tartozik például a DoQ, az Echo TV vagy a Sport Klub 0,1 százalékkal, tájékoztatott az internetet.hu.

Hirdetés

Retro csatornák a világban

Az M3-hoz hasonló retro csatornák számtalan országban működnek. Az egyesült államokbeli Retro TV például klasszikus és mai sorozatokat játszik; az angol Vintage TV pedig videoklipeket és koncerteket az 1940–90-es évekből. A BARB (Broadcasters’ Audience Research Board, azaz Műsorszolgáltatók Nézettségkutató Bizottsága) 2013-as adatai szerint az utóbbi nézettsége 2013 novemberében 0,3 százalék volt (összehasonlításként: a legnépszerűbb BBC 1-é 50,1). Magyarországon például a Nóta TV játszik retro (zenei) műsorokat, elsősorban a 40–65 éves korosztályt megcélozva; ennek nézettsége 2012- ben 0,8 százalék volt.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.