Hirdetés
. Hirdetés

Indulnak a Galileo beszerzései

|

Az Európai Bizottság és az Európai Űrügynökség megkezdte a rendszer közbeszerzési pályázatainak közzétételét.

Hirdetés

Az európai globális navigációs műholdrendszer (GNSS) két programból, az EGNOS-ból és a Galileóból áll. Az Egnos (European Geostationary Navigation Overlay Service) regionális rendszer, mely a GPS-jeleket használja újra, és további jelekkel javítja a műholdas navigáció teljesítményét. A Galileo harminc műhold és a hozzájuk kapcsolódó földi irányító infrastruktúra összessége. A polgári célokra tervezett, anyagi haszonnal is kecsegtető vállalkozás a tervek szerint versenyképes alternatívát jelenthet az amerikai GPS-szel szemben.

A Galileo fejlesztési szakaszában építik meg és lövik fel az első műholdakat, és ekkor kezdik el a földi infrastruktúra kiépítését is. Az űrbeli és földi infrastruktúra összessége a kiépítési szakaszban, 2013-ig készül el, utána kezdődhet a hasznosítás. Az Unió tavalyi döntése alapján a 2007-től 2013-ig tartó időszakban összesen 3,4 milliárd eurót fektetnek a projektekbe.

A most közzétett pályázatokat hat munkacsomagba sorolták: rendszertámogatás, földi célszegmens, földi ellenőrzési szegmens, űrszegmens (műholdak), felbocsátási szolgáltatások és műveletek. Az érdeklődő vállalatokat előre meghatározott szempontrendszer alapján szűrik, majd a továbbjutókkal kezdik meg a pályázat "párbeszéd szakaszát".

Barsiné Pataky Etelka EP-képviselő, az áprilisban jóváhagyott Galileo program parlamenti jelentéstevője még júniusban azt nyilatkozta az MTI-nek, hogy magyar részről egyelőre nem mutatkozik kellő érdeklődés a Galileo-program megvalósítása iránt, pedig a tervezet alkalmas lenne rá, hogy kis- és középvállalatok is bekapcsolódjanak.

További részletek az Űrügynökség ESA Galileo és ESA EMITS oldalán találhatók.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.