Hirdetés
. Hirdetés

Infokommunikációs akadálymentesítés a Kossuth téren

|

A siketek és nagyothallók okostelefonjuk kijelzőjén, jelnyelvi segítséggel követhetik nyomon a nevezetességeket. Először a Kossuth téren.

Hirdetés

Olyan mobiltelefonos alkalmazást fejlesztett az Artklikk Kft., amely akadálymentessé teszi a nézelődést a siketek és nagyothallók számára - először a budapesti Kossuth téren. A fejlesztés révén a megcélzott közönség speciális, jelnyelvi közlésekkel ellátott kép- és hanganyagot hívhat le okostelefonjára, és annak segítségével járhatja be a tér nevezetességeit.

A szolgáltatás használatát megelőzően egy szoftvert kell letölteni a mobilkészülékre. A felhasználók az akadálymentesített köztérre kihelyezett táblákon lévő kétdimenziós vonalkód, QR kód segítségével tölthetik le készülékükre a szoftvert.

Az alkalmazás igénybevételének további feltétei: GPS-képes okostelefon, mobiladat-előfizetés. A tesztek október elején indultak a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének, valamint más civil szervezeteknek a közreműködésével, és sikerrel zárultak.

Az alkalmazás beltéri akadálymentesítésre is továbbfejleszthető. Az Artklikk tervei között szerepel további hazai, majd nemzetközi közterületek és közintézmények akadálymentesítése is - tájékoztatott Kövécs András, a cég stratégiai vezetője. A tervek között szerepel, hogy az Artklikk által fejlesztett fullXS platformra bárki ráfejleszthesse egy épület, egy közterület stb. akadálymentesítő alkalmazását.

A hazai infokommunikációs fejlesztőcégeket összefogó Mobilitás és Multimédia Klaszter (MMKlaszter) szerint a fejlesztés előtt komoly nemzetközi lehetőségek állnak, ezért igyekeznek megtalálni a cég számára legjobb külföldi partnert - fogalmazott Lemák Gábor, az MMKlaszter menedzsere.

Ma Magyarországon több mint 360 ezer siket és nagyothalló ember él.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.