Hirdetés
. Hirdetés

Infrastruktúra felhőtlenül

|

Három éven belül hardver- és szoftvermegoldásainak teljes portfólióját XaaS-modellben, azaz szolgáltatásként is elérhetővé teszi, jelentette be a HPE Las Vegasban megtartott éves konferenciáján. A gyártó mesterséges intelligenciával felruházott tároló- és hiperkonvergens megoldásainak premierje mellett az infrastruktúra "felhőtlen" jövőjét is felvázolta - aggodalomra azonban semmi ok, bár a marketingesek incselkedő szóhasználattal mást sugallnak, az valójában még több felhőt tartogat.

Hirdetés

Tervei szerint a HPE - sok más piaci szereplőhöz hasonlóan - idővel szolgáltatóvá válna, ezért 2022-re teljes portfólióját előfizetéses, illetve használat alapján elszámolható szolgáltatásként (as-a-service) is kínálni fogja GreenLake hibrid megoldásainak kiterjesztésével. A paletta gazdagságát és a rövid átfutást tekintve elég bátor vállalás a gyártó júniusi Discover 2019 konferenciájának legnagyobb bejelentése. Minthogy hardver- és szoftvertermékei hagyományos módon is beszerezhetők maradnak, a HPE lényegében a választás nagyobb szabadságával segítené a vállalatok eddiginél szélesebb körét gyorsabb digitális átalakuláshoz.

A tavaly novemberben bejelentett GreenLake eredetileg bigdata-típusú feladatokhoz, különböző típusú adatbázisok futtatásához, biztonsági mentéshez és peremhálózati megoldásokhoz kínált előre csomagolt felhőszolgáltatásokat. A nagyvállalatok azonban szinte kivétel nélkül hibrid környezeteket használnak, ezért alighanem elkerülhetetlen volt, hogy a GreenLake a nyilvános felhőre is kiterjedjen.

Hirdetés

- Egyszerűen meg kellett ezt lépniük - mondta testvérlapunknak, a Network Worldnek Rob Brothers, az International Data Corporation (IDC) alelnöke. - A HPE pontosan tudja, hogy a munkaterhelés nem marad egy helyben, ügyfeleit olyan helyzetekben is segítenie kell, amelyekben a GreenLake házon belüli bevezetésénél kifizetődőbb a nyilvános felhőbe migrálni. Evolúciót látok ebben, a kép így lesz teljes.

Célkeresztben a kkv-k
A HPE szerint az új GreenLake Hybrid Cloud szolgáltatások automatizálással és távoli felügyelettel könnyítik meg a munkaterhelések kezelését nyilvános és magánfelhőkben, a vállalatok így kisebb létszámú informatikai csapattal is magabiztosan menedzselhetik felhőkörnyezeteiket. A GreenLake Hybrid Cloud kulcsrakész, menedzselt szolgáltatással a HPE ezért mostantól a nagyvállalatok mellett a kkv-kat is megcélozhatja partnerein keresztül, ami talán a legizgalmasabb az egészben, mivel a szakember- és az erőforráshiány ezt a szegmenst érinti a legfájdalmasabban.

Konferenciáján a HPE öt új GreenLake-megoldást jelentett be kkv-knak, amelyek számítási feladatokhoz, adatbázisokhoz, magánfelhőkhöz, tároláshoz és virtualizációhoz adnak szolgáltatásként előre konfigurált felhőkörnyezetet. Az adott feladattípusra optimalizált megoldások ezzel mentesítik a vállalatokat a konfigurációtervezés, a rendszerépítés és a technológiatesztelés terhe alól.

A bejelentése óta eltelt fél évben a GreenLake egyébként rendkívül jó fogadtatásra talált a nagyvállalatok körében, a HPE leggyorsabban növekvő üzletévé vált, amely több mint 600 ügyfelet és 2,8 milliárd dollár összértékű szerződésállományt tud felmutatni. Már több mint 400 viszonteladó partner értékesíti a GreenLake-szolgáltatásokat, amelyekkel éves alapon 275 százalékos bevételnövekedést ért el. A HPE megbízásából készült elemzésében a Forrester megállapította, hogy a GreenLake segítségével a vállalatok beruházásaikon 30 százalékos, a támogatáson és a professzionális szolgáltatások költségén 90 százalékos megtakarítást érnek el, és 65 százalékkal rövidebb idő alatt valósítják meg IT-projektjeiket.

Las Vegasban a HPE olyan eszközöket is bejelentett, amelyek mesterséges intelligenciával segítik a GreenLake szolgáltatásokat értékesítő partnerek munkáját. A Quick Quote például percek alatt készít árajánlatot, a GreenLake Chatbot pedig a viszonteladók szolgáltatásokra vonatkozó kérdéseit válaszolja meg gyorsan.

Okos peremhálózat szolgáltatásként
Aruba NaaS (network-as-a-service) szolgáltatásként adott hálózati megoldásainak bejelentésével a HPE a peremhálózatokra is kiterjesztette GreenLake-portfólióját, amelyben mostantól megtalálhatók az Aruba vállalati wifi útválasztói és hozzáférési pontjai, peremhálózati kapcsolói, valamint biztonsági, hozzáférés-kezelő és végfelhasználói analitikai eszközei. Újabb, mesterséges intelligenciára épülő képességekkel gyarapodott az Aruba Central felhőalapú hálózatfelügyeleti platform is, amellyel a vállalatok vezetékes, vezeték nélküli, nagy kiterjedésű (WAN) és peremhálózataikban elemezhetik a forgalmat és a használatot, biztosíthatják a szolgáltatások színvonalát.

Az idén áprilisban bejelentett HPE Validated Desings referenciaarchitektúrákra építve a gyártó kibővítette a Google Clouddal folytatott stratégiai együttműködését is, hogy hibrid felhőmegoldásokat adjon a vállalatoknak konténerezett szoftverek futtatásához. A referenciaarchitektúrákra épülő integrált rendszerek, amelyek szintén elérhetők szolgáltatásként a GreenLake kínálatában, a Google Cloud ugyancsak új Anthos hibrid felhőplatformjával ötvözik a HPE infrastruktúra-megoldásait, például ProLiant szervereit és Nimble Storage tárolóit, valamint Cloud Data Services felhőalapú adatszolgáltatásait. A harmadik negyedévtől a HPE Cloud Volumes tárolószolgáltatásokat fog adni a Google Cloud felhőplatformjához és más nyilvános felhőkhöz. Tervben van továbbá az is, hogy a Google Cloud Anthos platformját felveszik a GreenLake palettájára, hogy a teljes hibrid felhőkörnyezetet szolgáltatásként adhassák a vállalatoknak.

Golyóálló tárolók percek alatt
Las Vegasban debütált a HPE üzletkritikus feladatokra felkészített Primera tárolóplatformja, amelyet integráltak a mesterséges intelligenciával bíró InfoSight infrastruktúra-felügyeleti platformmal. A két megoldás együttesét használó vállalatok előre jelezhetik, így megelőzhetik a működést megzavaró problémák bekövetkezését, növelhetik a rendelkezésre állást és a teljesítményt, ezért a HPE szerint a ma jellemzőnél 93 százalékkal kevesebb időt kell a tárolók menedzselésére fordítaniuk.

A HPE Primerát a vállalatok kevesebb mint 20 perc alatt telepíthetik, és a tárolókapacitást másodpercek alatt adatbázisaikhoz, alkalmazásaikhoz rendelhetik, mondta a gyártó. Az új tárolóplatform beépített és mindig bekapcsolt - de igény szerint leállítható - deduplikációval optimalizálja a tárolt adatmennyiséget, operációs rendszere pedig különválasztja az adatszolgáltatásokat, így azok egymástól függetlenül vezethetők be, frissíthetők vagy indíthatók újra. A Primera szoftverét ezért a vállalatok önállóan, 5 perc alatt frissíthetik folyamatos működés mellett, mondta a HPE. Mindez komoly előrelépésnek ígérkezik az üzletkritikus alkalmazások menedzselésében, mivel esetükben a vállalatok eddig arra kényszerültek, hogy a nagy megbízhatóság érdekében beáldozzanak valamennyit az agilitásból. A HPE szerint a Primerával többé nem kell majd ilyen kompromisszumot kötniük. Az augusztustól rendelhető új tárolóplatformot a szervezetek a HPE GreenLake menedzselt szolgáltatásaként is elérhetik, használat alapú elszámolásra épülő modellben.

Integrálta az InfoSight intelligens infrastruktúra-felügyeleti megoldását a HPE SimpliVity adatközponti és peremhálózati hiperkonvergens infrastruktúrájával is, így az prediktív analitikával és ajánlásokkal segíti a virtuális gépek menedzselését, az erőforrás-használat és a teljesítmény optimalizálását. Üzletkritikus adatbázisokat és adattárház-alkalmazásokat futtató szervezeteknek ajánlja a HPE Nimble Storage dHCI elemeire bontott hiperkonvergens infrastruktúra-platformját, amely a ProLiant szervereket is tartalmazza. A Nimble Storage dHCI a virtuális gépek végtelenül egyszerű menedzselésével lehetővé teszi a feldolgozási és a tárolókapacitás rugalmas, egymástól független méretezését, ezért a HPE szerint olyan ellenállóképes architektúrát alkot, amelyben az adatok 99,9999 százalékos rendelkezésre állásához milliszekundum alatti késleltetési idő társul.

Mindebből kiolvasható, hogy a HPE mit nevez felhőtlen számítástechnikának (cloudless computing): olyan hibrid és többfelhős környezetet, amelyben a mesterséges intelligenciával bíró, automatizált felügyeletnek köszönhetően a felhasználók zökkenőmentesen hordozhatják munkaterheléseiket, anélkül, hogy a felhőkkel különösebben foglalkozniuk kellene. Ha ez a gyakorlatban is így fog működni, akkor az infrastruktúra jövője és a felhasználók élménye valóban felhőtlennek ígérkezik.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.