Hirdetés
. Hirdetés

Ingres vektor adatbázis többmagos CPU architektúrákra

|

Az Intel kutatásaira épül az Ingres új adatbázis motorja, amely megragadja a többmagos processzorok adta lehetőségeket.

Hirdetés

Részint az Intel indította útjára azt a kutatóprogramot, amely alapjául szolgált az Ingres nyílt forráskódú adatbázis rendszerének újratervezéséhez. Az új termék számára állítólag nem nehézség, hanem előny, ha többmagos processzorokon futtatják.

A vállalat a béta változat eredményeire alapozva nem kevesebbet állít, mint hogy adatbázismotorja 10-szer vagy akár 70-szer is gyorsabb nagy adatmennyiségek elemzésekor, mint a hagyományos relációs SQL adatbázisok.

Az amszterdami CWI kutatóintézet fejlesztette ki a VectorWise motort, létrehozva egy azonos nevű céget a technológia felfuttatására. Az Intel tőketámogatást biztosított a technológia fejlesztéséhez.

Roger Burkhardt, az Ingres vezetője szerint a lekérdezések feldolgozásának új módja biztosítja a teljesítmény előnyt. A szoftver kihasználja az Intel Nehalem alapú processzorok előnyeit, úgy mint a soron kívüli végrehajtás, a chip szintű többszálúság és a nagy méretű L2/L3 gyorsítótárak.

A szoftver hagyományos SQL lekérdezőnyelvet, de újfajta tömörítő és adattároló eljárásokat is alkalmaz. A gyártó szerint a VectorWise lekérdezései sokkal gyorsabbak, mint a hagyományos adatbázisokéi, sőt további gyorsulás érhető el párhuzamos lekérdezésekkel anélkül, hogy a többmagos CPU-k memória hozzáférésénél torlódás lépne fel - legalábbis ez áll a VectorWise leírásában.

Itt a Computerworld részéről megjegyeznénk, hogy nem csak és kizárólag Intel processzorok biztosítanak hatékony sokszálú végrehajtást és memória hozzáférést, így valószínűleg a teljesítmény javulásban sokkal nagyobb szerepe van a lekérdezések újszerű feldolgozásának, semmint a processzor gyártójának.

A Linux alatt futtatható szoftver letölthető az Ingres weboldaláról.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.