Hirdetés
. Hirdetés

Ingyen letölthető az Office 2013 - íme a fontos újdonságok

|

Kipróbálható a Microsoft új irodai programcsomagjának publikus előzetese. Habár dobozos verzió továbbra is lesz, a felhővel való integráltság és az előfizetéses modell minden eddiginél hangsúlyosabb lesz. Gyorsteszt.

Hirdetés

Mint azt sejteni lehetett, a Microsoft a nyár kellős közepén kiadta az Office 2013 (amelynek egyelőre az Office 15 kódneve hivatalos) ingyenes előzetesét, amelyet a hazai felhasználók is birtokba vehetnek. Egészen pontosan a Windows 7 tulajdonosok és a Windows 8 tesztelői, mivel nem meglepő módon az XP, illetve valamilyen okból a Vista nem szerepel a támogatott operációs rendszerek között.

 

 

Az office.com/preview oldalról beszerezhető ingyenes csomaghoz nem kell erős géppel rendelkeznünk, mivel a minimális rendszer követelményeknél 1 Ghz-es processzor, 1GB (32bit)/2GB (64bit) RAM, DirectX10 képes videokártya, valamint 3,5GB tárhely olvasható.

Elfelejthetjük a dobozos Office-t!

Apró zavart kelthet, hogy a letöltési oldalra navigálva a Microsoft Office 365 előzetesről beszél, amely elnevezés eddig a havidíjas irodai szolgáltatás-csomagukat takarta. Valójában nincs semmi fennakadás, mivel valójában a kipróbálható Office 365 Home Premium mögött is az új irodai programcsomag található meg, csak a redmondiak rögtön a havidíjas megoldásukat tesztelik, valamint az új App-V és Click-to-Run alapú telepítőjüket.

 



Az Office 2013 ugyanis várhatóan két módon lesz elérhető. Egyrészt a dobozos termékek továbbra is megvásárolhatóak lesznek - legalábbis a ZDNet információi szerint -, amely mellett az alkalmazásokat havidíjas előfizetés mellett is használhatjuk majd. Utóbbi esetben néhány extra jár majd a szolgáltatáshoz. Így például az előfizetés mellé öt licencet kaphatunk majd, sőt használhatjuk az Office on Demand technológiát is, ami akkor jöhet jól, mikor egy idegen gépen akarunk egy dokumentumot gyorsan átszerkeszteni.

 

 

Ekkor a SkyDrive, vagy a céges SharePoint portálon keresztül kapunk egy ideiglenes klienst, amely mindaddig jelen lesz a gépen, amíg nem fejezzük be a munkát. Ezen felül az Office 365 előfizetés mellé jár majd minden hónapban 60 perces ingyen Skype kredit is, valamit plusz 20 GB SkyDrive tárhely bővítés.

A céges felhasználók számára ezen felül elérhető lesz a kisvállalkozásoknak szánt Office 365 Small Business Premium, amely a Microsoft weboldalán látható képernyőkép alapján SharePoint és Lync előfizetést is tartalmazni fog, míg az Office 365 ProPlus jobb felügyeletet kínál majd, az Office 365 Enterprise pedig a nagyvállalatok számára nyújt testreszabható cloud infrastruktúrát.

 



A dobozos termékekről eddig nem sok információ derült ki, azaz jól látszik, hogy a Microsoft az előfizetéses csomagokra helyezte a hangsúlyt, amelyek a plusz szolgáltatások és a vélhetően kedvezőbb díjak miatt népszerűbbek is lehetnek hagyományos társaiknál. Főként, mert azok segítségével még jobban kihasználhatóak az alkalmazások képességei. A webes szolgáltatásokkal - és főként a SkyDrive-val - való integráció ugyanis még mélyebbé vált.

 

 

A Microsoft tárhelyszolgáltatása miatt érdemes is bejelentkezni a Live (illetve újabb nevén Microsoft) azonosítónkkal, hiszen így a felhőn keresztül nem csak az állományainkat, hanem a beállításainkat is szinkronizálni tudjuk, sőt könyvjelzőinket is, így egy olvasott dokumentumot könnyedén folytathatunk eszközt váltva, onnan ahol éppen abbahagytuk. A plusz 20 GB tárhely ezt segíti, valamint a Groove utódja, a SkyDrive Pro kliens is, amely vélhetően funkcionalitásában lekörözi majd az ingyenes szinkronizáló társát.

Messze még a WinRT kánaán

A telepítendő alkalmazások zöme az Asztalon indul el, egyelőre csak a OneNote és a Lync rendelkezik Metrós klienssel, a többi a Win32 alrendszeren fut. Ez együtt jár azzal, hogy Windows 8 alatt a Start képernyőre kihelyezett lapkáik statikusak, egyelőre csak az Outlook használja az új platform értesítési lehetőségét.

 

 

Ezzel együtt Office Home and Student 2013 RT érkezni fog, amellyel ARM-alapú eszközökön is elérhető lesz a Word, az Excel, a PowerPoint kliense, hogy pontosan miként, az idővel majd kiderül. Addig is érdemes a Windows 8 alkalmazásboltját lesni, hiszen a fejlesztők ígérete alapján ott hamarosan elérhető lesz a OneNote metro UI-s kliense, amely egy új köralapú menüt is kínál majd.

 




A cikk a következő oldalon folytatódik!


Összességében az új alkalmazások terén nem történtek radikális változások. Nincsenek új programok és formátumok. A Metro alapú letisztultság és az érintéssel történő vezérlés jobb támogatása (Touch üzemmód) közös jellemző.

 

 

Illetve a korábban már megjósolt újdonságok szinte mind igaznak bizonyultak. A Word esetén fontos új elem az "Olvasási üzemmód", amely a táblagépeken kínál egyszerű tartalomfogyasztást.

 

 

A beszúrásnál pedig már webes képet, videót és appot is beszúrhatunk, új fület kaptak a design utasítások, a PDF-dokumentumok pedig minimális mértékben szerkeszthetőké váltak.  Hangsúlyos elem ezen felül a webes szolgáltatásokkal történő csoportmunka jobb támogatása, az egyszerűbb megosztás, és a sablonok nagyobb kínálata.

 



Az előbb leírt újdonságokkal az Excel is gazdagodott, amelynél az üzleti intelligencia képességek fejlődtek leginkább, azaz a felhasználók az eddigieknél könnyebben vizualizálhatják az adataikat. A Quick Analysis a diagram javaslatok mind ide csoportosíthatóak.

Az Outlook esetén az okosabb - közösségi szolgáltatásokkal felokosított - névjegyek emelhetőek ki, valamint a Windows 8-ra épülő értesítések, a Bing időjárás adatainak integrálása a naptárba és a gyors válaszok lehetősége. A PowerPoint 2013-nál pedig új elem a prezentáló üzemmód, mikor az előadó egy érintésre optimalizált felületen a következő diát is láthatja, miközben hallgatói csak az éppen aktuálissal találkozhatnak.

 

 

A prezentációkészítő is megkapta a közös újdonságokat, így a felhő objektumok jobb támogatását, valamint az egyszerű megosztási lehetőségeket. A OneNote pedig többek között immár beágyazott dokumentumokat is tud már kezelni.

 



Röviden most ennyit írnánk az új alkalmazásokról, később még visszatérünk egy bővebb bemutatóval, addig is mindenkit arra biztatunk, hogy tegyen egy próbát az Office 2013 alkalmazásaival!

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.