Hirdetés
. Hirdetés

Ingyen net, hacker módra

|

Egy kínai kereskedő egy olyan komplett termékcsomagot állított össze, amellyel egyszerűen lehet nem megfelelően védett vezeték nélküli hálózatokat törni.

Hirdetés

A vezeték nélküli hálózatok sérülékenységei - amelyek legtöbbször a hibásan vagy nem kellő körültekintéssel, szakértelemmel elvégzett konfigurálás következményei - már régóta számos módszer révén kihasználhatók. Biztonsági konferenciákon, online videókon és weboldalak ezrein téma a Wi-Fi hekkelése. A legtöbb esetben a leggyengébb láncszemet a tikosítás hiánya vagy a gyenge védelmet biztosító beállítások jelentik. Különösen igaz mindez azokra a hálózatokra, amelyek WEP-pel igyekeznek oltalmazni az adatforgalmat.

Egy kínai kereskedő úgy vélte, hogy az eddig főleg a fehér- és feketekalapos hekkerek, illetve a biztonsági szakemberek körében alkalmazott eszközöket olyan formában teszi elérhetővé, hogy azzal minimális számítógépes ismeretek birtokában bárki hozzáférhessen vezeték nélküli hálózatokhoz, és ezáltal ingyenes internetelérést szerezhessen magának.

Az érdekes termékcsomag alapját egy USB-interfészes Wi-Fi adapter jelenti, amelyhez egy antenna is tartozik. A csomag része továbbá egy BackTrack lemez és egy használati útmutató. A hírek szerint a terméket a forgalmazója úgy állította össze, hogy azzal a WEP és a WPA titkosítás is törhető legyen. A WEP esetében egy olyan sebezhetőséget használ ki, amely már évek óta ismert, míg a WPA-s hálózatokban brute force módszerek alkalmazására ad lehetőséget. Amennyiben a törés sikerül, akkor a felhasználó hozzájut a megfelelő hozzáférési információkhoz, jelszavakhoz. Ezt követően újraindíthatja a számítógépét, és a Windows-ba beállíthatja a szükséges paramétereket, majd ingyenes internetezhet.

Az amerikai Computerworldnek több biztonsági szakértő is úgy nyilatkozott, hogy eddig nem volt tudomásuk hasonló termékről. Külön-külön minden beszerezhető volt, de ilyen kulcsrakész megoldással meg nem találkoztak. Itt kell megjegyezni, hogy az ilyen jellegű eszközök forgalmazása Kínában is tilos, és jelenleg is folynak a vizsgálatok, hogy miként kerülhetett a boltok polcaira, illetve egyes webáruházak kínálatába ez a termék. (A kínai aukciós webhely, a Taobao.com már tavaly betiltotta a hasonló eszközökkel való kereskedést.)

Az Wi-Fi adapter gyártója tagadja azokat a találgatásokat, melyek szerint köze lenne a termékcsomag piacra kerüléséhez. Azt ugyanis valószínűleg egy kereskedő állította össze, hogy fellendítse a forgalmát. Az eddigi hírek szerint ez sikerült is, hiszen a mindössze 24 dollárért kapható csomag meglehetősen nagy népszerűségre tett szert.

A BackTrack egyik fejlesztője elmondta, hogy a DVD-jük sebezhetőségi vizsgálatokat szolgál, és nem támadási célokkal készült. "Úgy tűnik, hogy a BackTrack-et illegális módon használták Kínában. Mindez a mi tudtunk és jóváhagyásunk nélkül történt." - vélekedett a szakember. "A WEP kulcsok egyébként néhány perc alatt visszafejthetők. Ha jól tudom, a rekord 20 másodperc körül van." - tette hozzá a fejlesztő.

A cikk a Computerworld biztonság rovatában jelent meg.

 

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.