Hirdetés
. Hirdetés

Innovatív Európa

|

Indul az EU 7. keretprogramjának következő, 7 milliárd eurós csomagja. A népesség elöregedéséből fakadó kihívások kezelésére 460 millió eurót szánnak.

Hirdetés

Minden korábbinál nagyobb összeget, 7 milliárd eurót fordítanak az EU 7. kutatási keretprogramjának (FP7) soron következő, 2012-re vonatkozó pályázataira. Az ajánlattételi felhívások többségét 2011. július 20-án teszik közzé. A finanszírozási csomag rövid távon várhatóan mintegy 170 ezer, az elkövetkező 15 évben közel félmillió minőségi munkahely létrejöttét segíti elő. A kezdeményezésben kiemelt szerepet kapnak a kis- és középvállalatok, számukra csaknem 1 milliárd eurót különítenek el. A program nagy hangsúlyt fektet a piaci szemléletű megközelítésre - tájékoztatott Siegler András, az Európai Bizottság Kutatási és Innovációs Főigazgatóságának igazgatója.

A 2012-es évre vonatkozó - hangsúlyozottan kiválóság alapú -- program újdonsága az „Aktív és egészséges időskor" címmel induló Európai Innovációs Partnerség. A népesség elöregedésével összefüggő kihívások kezelésére az egészségügyi kutatásokra szánt 656 millió euróból 220 milliót, az információs és kommunikációs technológiákra szánt 1,3 milliárd euróból 240 milliót különítenek el.

Cél a pályáztatás lebonyolításának jelentős egyszerűsítése. A nyertes nemzetközi konzorciumok jellemzően 200-250 nap alatt juthatnak hozzá az előfinanszírozásként kifizetendő összeghez. (Ennél rövidebb átfutási idő a konzorciumokban való résztvevői kör népességét, valamint az EU folyamatait ismerve nem várható.)

A 2007-2013-ra vonatkozó, összességében 53 milliárd eurós 7. keretprogramban a mostani az utolsó előtti pályázati felhívás. A 2014-2020-as időszakra vonatkozó kutatási, fejlesztési és innovációs keretprogramra az Európai Bizottság 80 milliárd eurós javaslatot tett. A részletek 2011 novemberében látnak napvilágot, ezt követi a széles körű vita.

Az eCorda 2011. július 1-jei adatai szerint a 7. keretprogramban eddig mintegy 1000 magyar részvételű pályázat nyert. Ez 20 százalékos sikerességet, és mintegy 160 millió euró elnyert támogatást takar. A EU-ban Magyarország ezzel a középmezőnyben, az EU12 között a második helyen szerepel. A pályázatok közül a legsikeresebbek az IT témájúak.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.