Hirdetés
. Hirdetés

Intelligens üveg - terjedőben van a beépített rezsicsökkentés

|

Becslések szerint az épületek felelősek az éves globális szén-dioxid-kibocsátás 27 százalékáért. Ezért a környezetbarát épületek elterjedése szó szerint létkérdés. Most megjelent egy új technológia, amely komoly előrelépést hozhat.

Hirdetés

Az intelligens üveg, amelyet dinamikus üvegnek vagy elektrokróm üvegnek is hívnak, abban különbözik a hagyományos megfelelőjétől, hogy a színárnyalata szükség szerint állítható. Olyasmi ez, mint a színre sötétedő szemüveglencse, de azzal a plusz képességgel, hogy az üveg színe és fényáteresztő képessége vezérelhető.

Az intelligens üveg vékony fémoxid-rétegeket tartalmaz. Amikor kis mennyiségű elektromosságot kapcsolunk ezekhez a rétegekhez, ionok mozognak közöttük, megváltoztatva az üveg színárnyalatát.

Amikor a nyári nap az épület oldalát süti, a színárnyalat védőképessége növelhető, így az üveg átengedi a látható fényt, de a napsugárzás egy részét blokkolja, azaz csökkenti az épületbe beáramló hőt. Ezzel szemben a hidegebb évszakokban a színárnyalat úgy változtatható meg, hogy több természetes hőt jusson át a felületen.

Hirdetés

Az amerikai energiaügyi minisztérium becslése szerint az intelligens üvegek segítségével körülbelül 20 százalékkal csökkenthető az épületek fűtési vagy hűtési energiaszükséglete. Ráadásul, ha egy városban sok épület alkalmazza az intelligens üvegezést, az csökkentheti a helyi elektromos hálózat csúcsterhelését a nagy igénybevétel idején.

Rao Mulpuri, a View nevű okosüveg-gyártó cég vezérigazgatója szerint a cég üvegrendszerei a felhőhöz kapcsolódnak, és előrejelzéseket alkalmazó, automatikus fényerőszabályozó szoftverrel irányítják őket. A területen olyan high-tech tevékenykednek, amelyek az üveg autóipari és űrhajózási alkalmazásain edződtek meg.

Az intelligens üveg jelenleg még elég drága, de az épülettulajdonosok nem cserélik olyan gyakran az ablakaikat, hogy ennek alkalmazása hosszú távon, az energiaköltségeken való takarékoskodás miatt ne térülne meg. Ha pedig az árak tovább csökkennek, az intelligens üveg még több otthonban jelenhet meg.

Látogasson el a Computerworld - ZöldPálya - SustainIT 2022 konferenciára, ahol a legfontosabb fenntarthatósági témákkal várjuk Önöket!

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.