Hirdetés
. Hirdetés

Inter(net)city: ingyen internet a GYSEV-től

|

Aki Budapest és Sopron között utazik, ezentúl jobban jár, ha a MÁV helyett a GYSEV vasúti kocsijába kéri menetjegyét, márciustól ugyanis külön díj megfizetése nélkül használhatja az utazóközönség a GYSEV Intercity szerelvényein a Telenor Magyarország mobilinternet alapú WiFi internetkapcsolatát. A vasúti vállalat egyébként 6,354 millió forintot fizet a közbeszerzésen kiválasztott távközlési cégnek a jelentős reklám- és referenciaértékkel is bíró szolgáltatásért.

Hirdetés

 

GYSEV mozdony
GYSEV mozdony

A szabadon elérhető, a nagyközönség számára ingyenesen használható, hivatalosan Railnet fantázianevű internetszolgáltatást a Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút a Budapest és Sopron között közlekedő, összesen 17 Intercity vagonjában biztosítja a norvég tulajdonú távközlési vállalattal közösen. A Telenort tavaly november 12-én, közbeszerzési eljárás során választották ki, a kapcsolódó szolgáltatási szerződést pedig idén január 24-én írták alá. A tenderen a győztesen kívül csak a Magyar Telekom indult, de ők többek között a jóval magasabb vállalási ár (35 millió 530 ezer forint) miatt alulmaradtak piactársukkal szemben.

Dávid Ilona, a GYSEV Zrt. elnök-vezérigazgatója a mai sajtótájékoztatón elmondta, hogy a közbeszerzés kiírása előtt még 8 millió forintra becsült díj helyett a Telenor végül 6 millió 354 ezer forintért (azaz évi 3,177 millió forintért) biztosítja a szolgáltatást 2013. március 1-jéig. A fejlesztéstől cége azt reméli, hogy ettől versenyképesebbé, vonzóbbá tehető a kötött pályás közlekedés, mivel az utazásra szánt idő is hasznosan, például munkával, tanulással, szórakozással tölthető el, köszönhetően a gyors internetes kapcsolatnak. Mint mondta, a mindössze néhány millió forint költség elhanyagolható azzal szemben, hogy az utasok elégedettségével nőhet az értékesített vasúti jegyek száma, hiszen aki számára az idő pénz, leteszi majd az autóját a pályaudvarok közelében.

Christoper Laska, a Telenor Magyarország januárban kinevezett vezérigazgatója úgy fogalmazott, hogy „Magyarország az örök álmodók országa", ahol most a jövő technológiája, egy álom a jelenben is elérhetővé vált. Mint mondta, üzletemberként is egyre többször lesz érdemes vasúttal közlekedni, hisz a gyors és megbízható internetes kapcsolat révén utazás közben egyfajta mozgó irodaként is használhatók a szerelvények. Reményét fejezte ki, hogy pozitív utas-visszajelzések esetén hamarosan a GYSEV többi viszonylatán is biztosíthatják majd a szolgáltatást, amit Dávid Ilona is megerősített.

A Computerworld kérdésére, hogy az internetet mekkora rendelkezésre állással és sebességgel fogják szolgáltatni, illetve hogyan fogják ellenőrizni, hogy ezt a Telenor valóban biztosítja-e, Dávid Ilona azt mondta, hogy a szolgáltatót szerződés kötelezi a megfelelő, a menetrend szerinti közlekedési idő alatt minimálisan 90 százalékos rendelkezésre állásra, és legalább 80 százalékban nagyobb mint 320 kbps letöltési sebesség biztosítására. Christoper Laska hozzáfűzte: a szolgáltatást minden bizonnyal újságírók, bloggerek is használni fogják, és ha gond lenne a minőséggel, ők egészen biztosan „beolvasnak" majd a cégeknek, de egyébként a GYSEV és a Telenor is monitorozni fogja a szolgáltatás minőségét. Az újítás bevezetése nem igényelte új mobilhálózati bázisállomások telepítését, így a távközlési cég viszonylag gyorsan és egyszerűen tudta az összesen 17 vagont felszerelni a szükséges - egyébként Huawei B970 típusú - hálózati eszközökkel, a WiFi mobilinternetes routerekkel.

Egyelőre egyébként 18-20 ezer utast érint az újdonság. A sajtótájékoztató résztvevői azt mondták, hogy hasonló szolgáltatás még nem érhető el Magyarország más vasúti vonalain - a Volánbusz járatain a Vodafone mobilinternetes WiFi-je egyébként már igen -, annak ellenére, hogy az Európai Unió fejlettebb államaiban ez ma már szinte alapszolgáltatás. A MÁV Startnál szintén várható az internet kiépítése, de erre nem kizárt, hogy még éveket is várni kell. Legalábbis ez derült ki a rendezvényen szinten jelenlévő Schváb Zoltánhoz, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedésügyekért felelős helyettes államtitkárához intézett kérdésünk nyomán. A helyettes államtitkár emlékeztetett: a Magyar Államvasutak ehhez a vasútbiztonságot is növelő GSM-R technológiát kívánja használni, a közbeszerzés pedig korábban botrányba fulladt, így már csak emiatt is kérdéses, hogy mikorra valósulhat meg a körülbelül 3000 kilométernyi vasúthálózatot lefedő rendszer kiépítése.  (Egyébként a MÁV-Start Zrt. éppen a múlt héten a Hungexpón megrendezett Utazás kiállítás alkalmával közölte, hogy a Budapest-Debrecen-Miskolc IC-kocsik közül néhányat felszerel vezeték nélküli internettel, ami szintén mobilinternet alapú lesz. A szolgáltató kiléte egyelőre ismeretlen.)

Christopher Laska, Dávid Ilona, Schváb Zoltán
 

Internet van, áram csak korlátozottan
Egyébként a GYSEV most bevezetett fejlesztésének van egy szépséghibája is: a cég szerelvényein csak korlátozottan vannak konnektorok. Emiatt a hosszabb utazás előtt nem árt a szükséges működési időt garantáló akkumulátorral (vagy kevés áramigényű netbookkal) is felszerelkezni, különösen azért, mert a WiFi használatakor extra áramot használnak számítógépeink.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.