Hirdetés
. Hirdetés

Interszputnyik tagok lettünk

|

Budapesten tartja XLII. ülését a Nemzetközi Űrtávközlési Rendszer és Szervezet, az ülés nyitóeseménye annak a csatlakozási szerződésnek az aláírása volt, amelyet a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnöke írt alá, így Magyarország teljes jogú tagjává vált az Interszputnyiknak.

Hirdetés

A nemzetközi szervezet budapesti ülésén Karas Monika a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnöke Magyarország nevében aláírta azt a csatlakozási szerződést, amely biztosítja az Interszputnyikban való teljes jogú tagságot, így hazánk aktív részesévé és döntéshozójává válik a 26 tagországot tömörítő nemzetközi űrtávközlési szervezetnek, valamint a szerződés aláírásával a Nemzetközi Média- és Hírközlési Hatóság egyben átveszi a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumtól a magyarországi képviseletet. „Ez a mai esemény méltóképpen jelképezi az Interszputnyik és Magyarország közötti konstruktív együttműködést, és erősíti az Interszputnyik és Hatóságunk közvetlen szakmai kapcsolatát, amelynek eredményei a jövőben meg fognak mutatkozni” – emelte ki beszédében Karas Monika.

Hirdetés

Az Interszputnyik Alapító Okiratát Módosító Jegyzőkönyv és az Üzemeltetési Bizottság létrehozásáról szóló megállapodás ratifikálása és a csatlakozási szerződés egyrészt az ország nemzetközi kapcsolatainak megújítását tükrözi, másrészt az aláírás új lendületet ad a hazai távközlési és űriparágnak. A csatlakozással megnyílik a lehetőség, hogy a magyar vállalkozások nagyobb piacot szerezzenek az űriparban, és új megrendelésekhez jussanak a magasan kvalifikált hazai szakemberek.

A szervezet soros ülésén a tagországok küldötteit Solymár Balázs Károly, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációért felelős helyettes államtitkára köszöntötte, aki az ülést megnyitó beszédében hangsúlyozta, hogy a kormány kiemelten kezeli a magas hozzáadott értéket hordozó iparágak fejlesztésének ügyét, köztük az űriparét. „A magyar Kormány kiemelt jelentőséget tulajdonít az Interszputnyik-tagság magasabb szintre emelésének, a szervezetben való aktív tagság megerősítésének. Az űriparban dolgozó hazai vállalkozások világszínvonalon teljesítenek, komoly megrendelésekhez azonban csak a nemzetközi együttműködések hatékony kiaknázása esetén juthatnak. A Kormány ezt felismerve erősíti jelenlétét mind az európai együttműködés keretét adó Európai Űrügynökségben (ESA), mind a keleti kapcsolatok erősítésére szolgáló Interszputnyikban” - mondta el Solymár Károly Balázs, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációért felelős helyettes államtitkára.

 

A kétnapos ülésen a tagországok küldöttei megválasztják majd az Interszputnyik legmagasabb irányító testületének, a Tanács elnökét is, aki majd az egy éves megbízatását jövőre Belorussziában adja át a majdan megválasztottnak.

Az ülésen a tagországok valószínűleg elfogadják a 2013. évi költségvetési-működési beszámolót és döntenek a szervezet jövőbeni célkitűzéseiről, hogy a tagállamok az űrtávközlési kapacitást együttműködve egymás hasznára építsék tovább és gondozzák.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.