Hirdetés
. Hirdetés

IP-telefon a vadászgépen

|

IP-vonalon keresztül tartott konferenciahívást a Pentagon egyik tábornoka, egy kaliforniai harcálláspont és egy F-15-ös vadászgép személyzete.

Hirdetés

A tesztet a kaliforniai China Lake-ben lévő Haditengerészeti Légifegyver-központban hajtották végre, az amerikai Védelmi Minisztérium Kiemelt Védelmi Kutatási Projektek Ügynöksége (DARPA) megbízásából.

A teszt folyamán a távközlési technológiák fejlesztésével foglalkozó amerikai Avaya cég demonstrált egy többrésztvevős IP-konferenciahívást, melynek során összekapcsolták az F-15-ös "vadászgörényt" vezető harci tisztet, a China Lake-i Egyesített Gyakorlótér parancsnoki harcálláspontját és William T. Hobbins tábornokot Pentagon-beli irodájában, aki az Egyesült Államok Légierejének fegyvernemi integrációért felelős helyettes vezérkari főnöke.

A hívás több mint 20 percig tartott, és a vétel minősége mindvégig kiváló volt - mondta Ryan Greene, a Boeing mérnöke aki szintén részt vett a hívásban, és az Avayával együtt dolgozott a teszten. A próbán kívül további sikeres, az Avaya IP-technológiáját használó hívások történtek, többek között egy Softphone-nal felszerelt E-2C Hawkeye felderítő géppel.

Az, hogy telefonon képesek vagyunk hívni egy harcászati feladatot ellátó repülőgépet a világ bármely pontjáról és az is bárkit bárhol a világon, katonai szempontból rendkívül fontos előrelépés, mely példa nélkül áll a kommunikáció történetében - nyilatkozta Stephen Waller repülő alezredes, aki a DARPA Taktikai Célzott Hálózati Technológia projekt felelőse. A kommunikáció korábban a kétoldalú "adó-vevő" jellegű rádiókon forgalmazott, kritikusan fontos információkra korlátozódott. Az IP-telefónia jóvoltából minden érdekelt nyugodtan beszélhet és dinamikusan, valós időben kommunikálhat. A végeredmény: gyorsabb és jobb döntéshozatal, megnövelt biztonság a frontvonalban harcoló amerikai pilótáknak.

Mindkét teszt alkalmával az Avaya "Communication Manager" IP-telefónia szoftverét használták. A China Lake-i támaszponton a kommunikációt egy Session Initiation Protocol IP-telefon, a Pentagonban egy hagyományos asztali telefon készülék, míg a vadászgépen egy SIP softphone (szoftver alapú IP telefon) futott a Windows-alapú fedélzeti számítógépen, mely a pilótát egy biztonsági csatornán kötötte össze a konferenciabeszélgetés többi résztvevőjével. Az összeköttetés feladatát az ún. Taktikai Rávezető Hálózati Technológia (TTNT) látta el.

A DARPA következő lépéseként a Boeinggal együttműködve egy F/A-18-as Hornet gépet szerel fel a megoldással. A kifejezetten kormányzati felhasználásra optimalizált, és a kísérletben is használt Communication Manager többletszolgáltatásai közé tartozik az elsőbbségi hívás lehetősége (vészhelyzetben miden egyéb hívás "felülírható"), illetve a gyors konferencia hívás megteremtése (előre beállított paraméterekkel, a megadott felek között). Az Avaya IP-telefónia megoldásait további fontos katonai parancsnoki és ellenőrzési célokra használják fel.

Hirdetés
Ügyfélszolgálati változás!
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://computerworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.