Hirdetés
. Hirdetés

Ipari szabványos szerverek másképp

|

Az IBM Magyarország a hazai felhasználók előtt is bemutatta x86-os System x kiszolgálóinak legújabb, ötödik generációját, amely az iparágban első ízben lehetővé teszi a memóriakapacitás teljesen processzorfüggetlen bővítését. Az új szerverek ezáltal a memóriaigényes alkalmazások, közöttük a virtualizáció támogatását is rendkívül költséghatékonnyá teszik.

Hirdetés

A munkaterhelés - és ezzel a memóriakapacitás iránti igény - növekedésével a vállalatnak immár nem kell újabb processzort, szervert üzembe állítania, és további szoftverlicenceket vásárolnia. Az IBM MAX5 technológiájára épülő külső memóriabővítő egység ugyanis az x86-os szerverekre jellemző, korábbi korlátokat hatszorosan meghaladó memóriakapacitás-bővítést tesz lehetővé.

Az eX5 néven bemutatott, megújult szerverportfólió emellett olyan technológiai újításokat is tartalmaz, amelyek az adattárolás, valamint az üzembe helyezés és a felügyelet terén ígérnek jelentős költségcsökkenést. Az eXFlash például egy olyan flash memória alapú tárolómegoldás, amellyel a vállalatok merevlemezek százait, kábelek tömegét válthatják ki, és ezzel akár 97 százalékkal csökkenthetik az adatok tárolásával összefüggő kiadásokat. A FlexNode pedig a fizikai particionálás képessége, amelynek segítségével a felhasználók a szervert igény szerint két külön géppé alakíthatják, majd újraegyesíthetik. Így rugalmasan válthatnak az alkalmazások nappali futtatásia és a kötegelt adatmentéssel járó feladatok éjszakai elvégzése között, mindkét esetben biztosítva az erőforrások maximális hasznosítását.


- Ipari szabványokra épülő szervereink teljes vonalát megújítottuk, a belépő szintű, egy-két processzoros modellektől kezdve a blade kiszolgálókon át az x86 alapú szuperszámítógépek építésére alkalmas, iDataplex csúcsmodellekig - mondta Szűcs József, az IBM Magyarország hardver üzletágának vezetője a múlt héten megtartott rendezvényen. - Az új szerverek által kínált költségelőnyöknek köszönhetően a hazai szervezetek számára is megfizethetővé vált a HPC kapacitás kiépítése és üzemeltetése. Tavaly például az Országos Meteorológiai Intézet vásárolt masszívan méretezhető System x iDataplex szervereinkből kialakított szuperszámítógépet.

A mostani bejelentés az IBM ipari szabványos szervereinek múlt évi sikereit követi. Az International Data Corporation adatai szerint az IBM - a szállítói bevételek alapján - az x86-os kiszolgálók gyártói közül a legnagyobb növekedést érte el 2009-ben, piaci részesedését éves szinten 3,5 százalékkal növelte, amely ezzel megközelítette a 20 százalékot. A múlt év utolsó negyedében az IBM blade szerverek értékesítéséből származó bevételei is 64 százalékkal nőttek. A Kék Óriás ezzel lényegesen felülmúlta a szegmens összteljesítményét, és piaci részesedését 5,7 százalékkal növelte az egy évvel korábbi, azonos időszakhoz képest.

Az eX5-ös portfóliót alkotó IBM System x szerverek a legújabb Intel Xeon processzorok képességeit teljes mértékben kiaknázzák. Ezekről a technológiai újításokról Gacsal József, az Intel Magyarország üzletfejlesztési igazgatója adott áttekintést. Az Intel Xeon 5600-as processzorokra épülő kiszolgálókkal a vállalatok például 15-szörös, a Xeon 7500-as CPU-kat tartalmazó gépekkel pedig 20-szoros szerverkonszolidációs arányt érhetnek el. A 2005-ben üzembe helyezett kiszolgálókhoz képest ez éves szinten 90 százalékot meghaladó költségcsökkentést tehet lehetővé az energiafogyasztás terén, ami a hardvercserével járó beruházás fél-egy éven belüli megtérülését eredményezheti. Az Intel Xeon processzorok új - Intel AES-NI és Intel TXT - biztonsági funkciói pedig gyorsabb titkosítást és dekódolást tesznek lehetővé megbízható tranzakciók lebonyolításához, valamint virtualizált környezetekben.

- Az IBM System x új generációs, 1 és 2 processzoros szerverei közül ez utóbbiak az Intel Xeon 5500-as és Xeon 5600-as (Nehalem és Westmere) processzoraira épülnek - mondta Sáska Gábor, az IBM Magyarország System x értékesítési szakértője. - Ezek alacsonyabb energiafelvétel mellett a korábbi generációhoz képest 40-60 százalékos teljesítménynövekedést kínálnak, így a rájuk épülő szerverek sokkal költséghatékonyabban üzemeltethetők. Ezt a költséghatékonyságot fokozza, hogy egy- és kétprocesszoros System x szervereink maximális memóriaméretét 50 százalékkal növeltük, és felügyeletükhöz beépített menedzsment eszközöket is adunk. Belépő színtű eX5-ös szervereinket ezért webes alkalmazásokhoz és virtualizált környezetek kialakításához egyaránt ajánljuk.

Az IBM System x BladeCenter kiszolgálók ezen a téren eddig is jeleskedtek, a cég szakemberei szerint a H22-es modell a leggyakrabban értékesített pengeszerver. Ennek kimondottan virtualizációra optimalizált, H22V jelzésű változata 50 százalékkal több virtuális gép hostolására alkalmas, 15 százalékkal alacsonyabb energiafogyasztás mellett.

- Az IBM felső kategóriás System x rendszerei az Enterprise X architektúrára alapjain moduláris felépítésű, mégis egy rendszerként működő, nagy teljesítményű szerverek kialakítását teszik lehetővé - mondta Páder Péter, az IBM Magyarország System x értékesítési szakértője. - Az ebben a géposztályban most bejelentett x86-os szervereink az Intel Xeon 7500-as processzoraira épülnek, amelyek a korábbi, 7400-as processzorokhoz képest háromszoros feldolgozási teljesítményt adnak. Ez az eddigieknél is tágabb teret biztosít az olyan alkalmazások futtatásához, amelyek rendkívül nagy memóriakapacitást követelhetnek. Forradalmian új MAX5 technológiánk lehetővé teszi, hogy a felhasználók a szerveren kívül, a processzortól függetlenül is bővítsék ezt a kapacitást. Ezzel a memóriaméretező megoldással jelenleg 1,5 terabájtig bővíthető egy kiszolgáló memóriakapacitása, de a jövőben, a 16 gigabájtos memóriamodulok megjelenésével ez megkétszerezhető lesz.

Az IBM System Director felügyeleti szoftvercsomagját is továbbfejlesztette, így az minden támogatást megad az eX5-ös szerverekben megjelent technológiák és képességek használatához. A menedzsment megoldással a felhasználók többek között előre konfigurálhatják, és távolról is más szerepkörbe rendelhetik, frissíthetik vagy visszaállíthatják az új System x kiszolgálókat. Az IBM olyan szolgáltatások bevezetését is tervezi, amelyek az alkalmazások eX5-ös rendszerekre történő migrálását, a virtualizáció és az adatázis-futtatás terén adott teljesítmény maximalizálását fogják segíteni. Emellett adott felhasználási területre előre konfigurált szerverek megjelenése is várható ebben a portfólióban.

A most bejelentett, új generációs IBM System x szerverek már Magyarországon is elérhetők, illetve néhány modell szállítása május-június folyamán indul. Az eX5-ös portfólió akkortól az IBM Magyarország Innovációs Központjában is tesztelhető lesz. A múlt heti konferencián azonban a VMware Magyarország szakemberei már ízelítőt adtak abból, hogy az IBM kiszolgálóival megvalósított desktop virtualizáció miként működik a gyakorlatban.


Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.