Hirdetés
. Hirdetés

iPhone-ra megy a Skype

|

A Skype szerda hajnalban teszi közzé az App Store-ban megjelenő, régóta várt natív alkalmazását. A vállalat azt is bejelentette, hogy májusban a BlackBerry következik.

Hirdetés

Az eBay tulajdonában lévő Skype némileg későn jelenik meg az App Store-ban, ahol már eddig is találhattunk VOIP-alkalmazásokat - a fring névre keresztelt megoldás például a Skype alkalmazásprogramozási felületét használja, és a fizetős SkypeOut szolgáltatást is elérhetővé teszi. Most a Las Vegas-i CTIA Wireless 2009 vásáron magyar idő szerint hajnali fél egykor mutatkozik be a Skype első, hivatalos iPhone-alkalmazása. Az egyelőre ismeretlen applikáció a mobilszolgáltatók nyomására mobilhálózatokon nem, csakis Wi-Fi-n keresztül lesz használható. Egyelőre annyit lehet tudni, hogy az új alkalmazás rendelkezni fog az asztali változat alapvető funkcióival, és a második generációs iPod Touch-on is működik.

Frissítés: Skype for iPhone a hivatalos oldalon ť

A Skype a Windows Mobile operációs rendszeren már évek óta jelen van, de az iPhone mellett egyelőre BlackBerry készülékekre sem kínál natív alkalmazásokat. (Külső fejlesztők itt is megjelentek már a Skype API-ra épülő programokkal, ilyen például az IM+.) Ezzel kapcsolatban a vállalat májusra ígért egy bejelentést, de további részleteket nem közölt. Ami biztos: a RIM legjelentősebb rendezvénye az orlandói Wireless Enterprise Symposium (WES) lesz május 5. és 7. között, így a Skype bejelentése is akkorra várható - talán éppen egyszerre a beharangozott Bold-Curve 8900 hibriddel, a Niagara 9630-cal.

A Skype jelenleg 400 millió desktop-felhasználóval rendelkezik, és az okostelefonokban látja a terjeszkedés egyik legígéretesebb lehetőségét: az In-Stat becslése szerint 2013-ra már a mobiltelefon-piac 20 százalékát adják majd az okostelefonok. A Skype ügyvezető igazgatója, Scott Durchslag már azt is megszellőztette, hogy vállalata vizsgálja a mobilos videohívások lehetőségét, de addig semmiképpen nem állnak elő ilyen megoldással, ameddig nincsenek meggyőződve róla, hogy a lehető legmagasabb színvonalú szolgáltatást nyújtják. Az elemzők véleménye megegyezik abban, hogyha a Skype-nak sikerül hidat vernie a mobilteltefon-kamerák és a számítógépes webkamerák közé, akkor jó időre biztosítja a helyzetét a mobilszegmensben.

A CCS Insight elemzője, Ben Wood szerint az egyelőre óvatos mobilszolgáltatóknak sincs rá okuk, hogy féltsék a hanghívásokból származó bevételüket. A Skype már bizonyította, hogy - elsősorban az adatforgalmon keresztül - összességében növelheti is a felhasználók költését. Egyedül a roaming a véleményes terület, különösen Európában: itt az emberek a magas díjak miatt hagyományosan bizalmatlanná válnak, ha saját szolgáltatójuk területén kívül kell a telefonhoz nyúlniuk.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.